Dit valg i dag betyder alverden i morgen

I oktober kører efterårets store kampagne for Danmarks officielle miljømærker, Svanemærket og EU-Blomsten. Målet er at få flere danskere til at se efter miljømærkerne, når de handler og løfte kendskabet til det store udvalg af miljømærkede produkter.
I tre korte kampagnefilm kan du se, hvordan Svanemærket og EU-Blomsten gør det enkelt for dig at træffe gode miljøvalg.

Hverdagen er fuld af små valg, der tilsammen handler om noget stort. Se filmen – og hør et råd, der er til at få øje på.


Skån natur og miljø. Naturen er en del af os. Og vi er en del af den. Men hvordan kan vi passe på den? Se filmen – og hør et råd, der er til at få øje på.

Pas på dig selv og dine nærmeste. God kemi er mere end en relation mellem dig og mig og os. Det er også et spørgsmål om trygge valg i hverdagen. Se filmen og hør et råd, der er til at få øje på.

Find gode tilbud på miljømærkede varer, der hvor du handler
Følgende detailkæder støtter kampagnen med gode tilbud på miljømærkede varer:

Efteraarskampagne_detaillogo_samletHvorfor bo sammen med Svanemærket og EU-Blomsten?
Nedenfor kan du læse mere om, hvorfor det er en god idé at bo sammen med Svanemærket og
EU-Blomsten. Du finder desuden vej til tusindvis af miljømærkede produkter.

Skån natur og miljø - og bo bedre med Svanemærket og EU-Blomsten

Miljømærker findes på en lang række produkter til både professionel og privat brug. Faktisk findes Svanemærket og EU-Blomsten på mere end 29.000 produkter og serviceydelser. Få overblik over alle produkter og find information om hvordan miljømærkerne gør en forskel.

Roter din enhed

Gå på opdagelse i vores produktrum

Køkken
Bad
Stue
Sovevær.
Børn
Kontor
Ude
Overblik
  • Køkken
  • Bad
  • Stue
  • Sovevær.
  • Børn
  • Kontor
  • Ude
  • Soveværelse Børneværelse Bad Stue Køkken Ude Kontor
    Overblik

Dagligvarebutikker

Vil du gerne være sikker på et stort udvalg af miljømærkede produkter, når du handler?

Mange dagligvarebutikker har i dag en lang række miljømærkede produkter, lige fra bagepapir og rengøringsmidler til cremer og bind. Når du vælger produkter med Svanemærket eller EU-Blomsten, passer du godt på både miljøet, dig selv og dine nærmeste.

Engangsartikler til fødevarer

Hvis der er brug for engangsartikler til picnic'en, er det en god idé at vælge med omhu. 

Svanemærkede engangsartikler er fremstillet af en høj andel fornybare råvarer eller recirkuleret plast. Råvarerne skal kunne spores og være certificerede. Engangsartiklerne er fremstillet energieffektivt og de er ikke tilsat PVC, ftalater og parfume.


Fryseposer

Hvis du har brug for fryseposer, er det godt at vælge poser, der sparer på brugen af fossile råvarer. 

Svanemærkede fryseposer er fremstillet af en høj andel fornybare råvarer, som ikke må komme fra genmodificerede planter, eller af recirkuleret plast, som opfylder EU’s krav til kontakt med fødevarer. 

Gulv

Gulve skaber rum, men skal også være gode for vores indeklima. 

Gulve med Svanen eller Blomsten består af en stor del fornybare og/eller genanvendte materialer – eller natursten. Der er skrappe krav til brug af skadelige stoffer, hvilket bl.a. er godt for indeklimaet. Gulvene er produceret energieffektivt – og er slidstærke.

Håndopvaskemiddel

Opvaskemidler skal opløse fedt og madrester, men deres virkning kan i værste fald række langt ud over køkkenets grænser.

Opvaskemidler med Svanen eller Blomsten skader ikke naturen, når vaskevandet skylles ud, da de lever op til skrappe miljø- og kemikaliekrav. Er effektive og drøje i brug. De er fri for antibakterielle stoffer, som kan føre til antibiotikaresistens.

Indendørs maling

Maling handler om at vælge kulør. Det er dog langt fra al maling, der har et grønt grundkoncept. 

Maling med Svanen eller Blomsten stiller skrappe krav til bl.a. opløsningsmidler og blødgørere. Kvalitetskrav sikrer, at malingen rækker langt, dækker godt og er modstandsdygtig.

Kaffefilter

Hvorfor ikke skænke produktionen af kaffefiltre en tanke, når du næste gang skænker kaffe? 

Svanemærkede kaffefiltre er lavet af lovligt træ. Det kan desuden spores, hvor træet kommer fra, og en del af træet kommer fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Der er hverken tilsat skadelig lim eller kemikalier ved produktion af filtrene.

Køkkenrulle

Køkkenrulle er nyttig i køkkenet, mens skovens træer er nyttige for klimaet. 

Køkkenruller med Svanen eller Blomsten er fremstillet af lovligt, sporbart træ og/eller af recirkuleret papir eller savsmuld. Hvis de er lavet af træ, skal en del komme fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Papiret er fremstillet energieffektivt og lever op til  skrappe krav til kemikalier.

Madpapir - Bagepapir

Der er god og grøn grund til at tænke over, hvad du pakker madpakker ind i eller bager boller på. 

Svanemærket mad- og bagepapir er fremstillet af lovligt træ, sporbart træ, og en del af træet kommer fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Papiret er fremstillet energieffektivt og med minimeret udslip til vand og luft. Og det lever op til skrappe kemikaliekrav. Derudover er der krav om, at svanemærket bagepapir skal kunne anvendes flere gange.

Maskinopvaskemiddel

Opvaskemaskiner bruger mindre vand og energi end opvask i hånden. Dit valg af vaskemiddel betyder dog også noget. 

Maskinopvaskemidler med Svanen eller Blomsten lever op til skrappe miljø- og sundhedskrav, som bl.a. sikrer, at vaskevandet ikke gør skade, når det sendes ud i afløbet. De er samtidig drøje i brug.

Mikrofiberklud

Betyder det noget, hvilken klud man vælger til rengøringen? 

Svanemærkede mikrofiberklude holder længe og overholder strenge krav til produktion og kemikalier. Mikrofiberklude gør rent uden brug af rengøringsmidler. De er derfor gode for dig, som ønsker at spare på brugen af kemikalier.

Plejeprodukter til kæledyr

Hvad plejer du at vælge, når du plejer dine kæledyr? 

Svanemærkede plejeprodukter til kæledyr lever op til skrappe miljøkrav og er uden parabener og andre stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. De indeholder ikke MI og andre konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Og de er fri for mikroplast.

Servietter

Servietter pynter, men hvordan påvirker de skoven? 

Svanemærkede servietter er fremstillet af lovligt, sporbart træ og/eller af recirkuleret papir eller savsmuld. Hvis de er lavet af træ, skal en del komme fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Papiret er fremstillet energieffektivt og med minimeret udslip til vand og luft. Lever op til skrappe krav til kemikalier.

Spisebord

Rundt om bordet fortælles mange historier. Hvad er bordets historie om rejsen til dit hjem? 

Svanemærkede træborde er lavet af lovligt træ. Det kan spores, hvor træet kommer fra, og en høj andel af træet er fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Der er skrappe krav til brug af skadelige stoffer, hvilket bl.a. er godt for indeklimaet.

Stearinlys

Stearinlys hygger, men kan belaste klimaet og frigive skadelige stoffer.

Svanemærkede stearinlys er primært fremstillet af fornybare råvarer og sparer derfor CO2. Der er grænser for, hvor meget sod lyset må afgive, og forbud mod en række stoffer, fx ftalater, tungmetaller, parfume og opløsningsmidler, der er klassificeret som kræftfremkaldende.
.

Vægpanel

Kan man både gøre det selv og gøre godt? 

Svanemærkede bygningsplader er et godt klimavalg pga. energieffektiv fremstilling. De består af en stor del fornybare eller genanvendte materialer. Hvis der indgår træ, skal en stor del bestå af genanvendt træ, savsmuld  og/eller træ fra certificeret bæredygtig skov. Krav til kemikalier sikrer godt indeklima.

Badeværelsesindretning

Maling handler om at vælge kulør. Det er dog langt fra al maling, der har et grønt grundkoncept.

Maling med Svanen eller Blomsten har et minimalt indhold af opløsningsmidler og ingen tungmetaller eller blødgørere, der kan skade forplantningsevnen. Kvalitetskrav sikrer, at malingen rækker langt, dækker godt og er modstandsdygtig.

Bleer og bind

Et barn bruger mange bleer – og kvinder mange bind. Det kan være hårdt for huden.

Bleer og bind med Svanen og bleer med Blomsten er lavet uden brug af unødig energi. De suger så godt, at de føles tørre på både huden og på ydersiden. De er skånsomme mod huden og fri for optisk hvidt og parfume. Bleer og bind med Svanen er fri for lotion.

Bodyshampoo

Bodyshampoo ender i afløbet. 

Bodyshampoo med Svanen eller Blomsten lever op til skrappe miljøkrav og er uden parabener. Svanen har skrappere sundhedskrav og er fri for stoffer på EU´s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, MI og andre konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Sæbe til børn er uden parfume.

Deodorant

Deodoranter skal forhindre svedlugt og samtidig være god for huden. 

Svanemærkede deodoranter indeholder ikke triclosan, parabener, andre stoffer på EU´s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende,  eller  konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Mange er desuden fri for parfume.

Fugemasse m.m.

Spartelmasse, lim og fugemasse kan påvirke indeklimaet i lang tid efter brug, selv om det næsten er usynligt for os. 

Svanemærkede kemiske byggevarer lever op til skrappe krav til stoffer, som kan fremkalde allergi eller kræft, skade vores reproduktionsevne, og som er giftige for planter og dyr.

Håndklæder

Et håndklæde skal tørre godt og efterlade os med en følelse af renhed.

Tekstiler med Svanen eller Blomsten lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer – til gavn for både dem, der bruger håndklæderne og dem, der producerer dem. Det færdige produkt har belastet miljøet mindst muligt i produktionen. Og kvaliteten er god.

Håndsæbe

Håndsæbe skal hverken skade hud eller hav. 

Håndsæbe med Svanen eller Blomsten lever op til skrappe miljøkrav og er fri for parabener.  Svanen har skrappere sundhedskrav og er også fri for stoffer på EU´s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, MI og andre konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende.

Hudpleje

Huden er et følsomt organ og skal derfor behandles med omsorg.

Svanemærkede hudplejeprodukter er uden parabener og andre stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. De indeholder ikke konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Produkter til børn er uden parfume.

Indendørsmaling

Maling handler om at vælge kulør. Det er dog langt fra al maling, der har et grønt grundkoncept. 

Maling med Svanen eller Blomsten stiller skrappe krav til bl.a. opløsningsmidler og blødgørere. Kvalitetskrav sikrer, at malingen rækker langt, dækker godt og er modstandsdygtig.

Make-up

Makeup sidder mange timer på huden - det er derfor vigtigt, at der er styr på indholdet.  

Svanemærket makeup indeholder ikke konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Det er uden parabener og andre stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Og det lever op til skrappe krav til parfume og til metaller i farvestoffer.

Mikrofiberklud

Betyder det noget, hvilken klud man vælger til rengøringen? 

Svanemærkede mikrofiberklude holder længe og overholder strenge krav til produktion og kemikalier. Mikrofiberklude gør rent uden brug af rengøringsmidler. De er derfor gode for dig, som ønsker at spare på brugen af kemikalier.

Pletfjerner

Pletfjerner skal effektivt kunne fjerne pletter uden at sætte aftryk på naturen eller dem, der skal bruge tøjet. 

Svanemærket pletfjerner er bedre for dig og dine nærmeste pga. skrappe krav til sundhedsskadelige stoffer. Pletfjerneren skader ikke naturen, når vaskevandet skylles ud, da den lever op til skrappe miljø- og kemikaliekrav. Og den er drøj i brug.

Rengøringsmidler

Når du gør rent, er det ikke kun dit hjem, der udsættes for kemikalier – det gør naturen og din hud også.

Rengøringsmidler med Svanen eller Blomsten skader ikke naturen, når de skylles ud, da de lever op til skrappe miljø- og kemikaliekrav. Produkterne er effektive og drøje i brug.

Shampoo

Shampoo påvirker både hår, hud og hav. 

Shampoo med Svanen eller Blomsten lever op til skrappe miljøkrav og er uden parabener. Svanen har skrappere sundhedskrav og er fri for stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, MI og andre konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Shampoo til børn er uden parfume.

Tamponer, vat og vatpinde

Tamponer, vat og vatpinde kommer tæt på kroppen. Derfor betyder det ekstra meget, hvad de er lavet af.

Tamponer og vatprodukter med Svanen er fremstillet af økologisk dyrket bomuld eller vegetabilske råvarer. De er fremstillet uden unødig brug af kemikalier og energi - og må ikke indeholde parfume.

Tandpasta

Tandpasta skal beskytte tænderne uden at skade din sundhed eller vandmiljøet. 

Svanemærket tandpasta må ikke indeholde triclosan, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Der er skrappe krav til miljøskadelige stoffer, så naturen ikke lider skade, når tandpastaen skylles ud.

Tekstilvaskemiddel

Når vaskemaskinen skyller ud, ledes de brugte vaskemidler ud i kloakken og kan ende i vandmiljøet.

Vaskemidler med Svanen eller Blomsten er bedre for dig og dine nærmeste pga. skrappe krav til sundhedsskadelige stoffer. De skader ikke naturen, når vaskevandet skylles ud, da de lever op til skrappe miljø- og kemikaliekrav. Vaskemidlerne er drøje i brug.

Toiletpapir

Vi bruger store mængder toiletpapir – det skal derfor være bæredygtigt lavet.

Toiletpapir med Svanen eller Blomsten er fremstillet af lovligt, sporbart træ og/eller af recirkuleret papir eller savsmuld. Hvis det er lavet af træ, skal en del komme fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Papiret er fremstillet energieffektivt. Lever op til skrappe kemikaliekrav og herudover må Papir med Svanen er uden parfume.

Toiletrens

Toiletrens kan indeholde skadelige kemikalier, der kan påvirke dyrelivet i søer, vandløb og hav.

Toiletrens med Svanen eller Blomsten skader ikke naturen, når det skylles ud, da det  lever op til skrappe krav til brug af miljø- og kemikaliekrav. Det er samtidig effektivt og drøjt i brug.

Avis og magasin

Aviser kan give stof til eftertanke. 

Aviser og magasiner med Svanen eller Blomsten er fremstillet af lovligt, sporbart træ og/eller af recirkuleret papir eller savsmuld. Hvis det er lavet af træ, skal en del komme fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Papiret er fremstillet energieffektivt. På trykkeriet er der skrappe krav til tryksværte og andre kemikalier.

Barnestol

Børn udforsker verden, men ikke alle møbler er lige stabile eller gode at putte i munden.

Børnemøbler mærket med Svanen lever op til skrappe krav til miljø, sundhed, styrke, sikkerhed, stabilitet og kvalitet. Det betyder bl.a., at dit barn ikke bliver udsat for unødvendige stoffer – hverken ved indånding eller nærkontakt.

Brændeovn

Brændeovne spreder ikke kun hygge og varme. De er også den største udleder af partikler i Danmark. 

Svanemærkede brændeovne slipper kun få partikler ud i luften. De har samtidig en høj virkningsgrad på min. 76 % - og jo højere virkningsgrad, des bedre udnytter ovnen træet. Der er skrappe krav til de kemiske produkter, der bliver brugt i produktionen, bl.a. lavt indhold af opløsningsmidler ved overfladebehandling.

Gardiner

Gardiner kan både lukke lys og mørke ude - og skabe hygge 

Tekstiler med Svanen og Blomsten lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer – til gavn for både dem, der bor med gardinerne, og dem, der producerer dem. Det færdige produkt har belastet miljøet mindst muligt i produktionen. Og kvaliteten er god.

Gulv

Gulve skaber rum, men skal også være gode for vores indeklima. 

Gulve med Svanen eller Blomsten består af en stor del fornybare og/eller genanvendte materialer – eller natursten. Der er skrappe krav til brug af skadelige stoffer, hvilket bl.a. er godt for indeklimaet. Gulvene er produceret energieffektivt – og er slidstærke.

Indendørs maling

Maling handler om at vælge kulør. Det er dog langt fra al maling, der har et grønt grundkoncept. 

Maling med Svanen eller Blomsten stiller skrappe krav til bl.a. opløsningsmidler og blødgørere. Kvalitetskrav sikrer, at malingen rækker langt, dækker godt og er modstandsdygtig.

Notesblok

Man kan fortælle mange historier på papir. Hvilken historie fortæller papiret?

Svanemærket papir er fremstillet af lovligt, sporbart træ og/eller af recirkuleret papir eller savsmuld. Hvis det er lavet af træ, skal en del komme fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Papiret er fremstillet energieffektivt. På trykkeriet er der skrappe krav til tryksværte og andre kemikalier.

Penne

Kuglepenne sætter spor – præcis som vi gør.

Svanemærkede kuglepenne indeholder ikke blæk, som er baseret på tungmetaller. De indeholder heller ikke parfume. Desuden har de et godt refill-system.

Sofa

En sofa skal både være god at sidde i – og at være i. 

Svanemærkede sofaer er uden skadelige kemikalier som ftalater, tungmetaller, bromerede flammehæmmere og fluorstoffer. Der er krav til sofaens primære materialer for at sikre bæredygtig brug af materialer, og metaldele kan fjernes fra den brugte sofa, så de kan genanvendes.

Stearinlys

Stearinlys hygger, men kan belaste klimaet og frigive skadelige stoffer.

Svanemærkede stearinlys er primært fremstillet af fornybare råvarer og sparer derfor CO2. Der er grænser for, hvor meget sod lyset må afgive, og forbud mod en række stoffer, fx ftalater, tungmetaller, parfume og opløsningsmidler, der er klassificeret som kræftfremkaldende.

Beklædning

Klæder skaber folk. Men hvordan er klæderne blevet skabt?

Tekstiler med Svanemærket og EU-Blomsten lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer – til gavn for både dem, der bruger tøjet og dem, der producerer det. Det færdige produkt har belastet miljøet mindst muligt i produktionen. Og kvaliteten er god.

Gardiner

Når gardinerne bliver trukket for, får drømmene liv. Men hvilket liv har gardinerne mon haft?  

Tekstiler med Svanen eller  Blomsten lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer – til gavn for både dem, der bor med gardinerne, og dem, der producerer dem. Det færdige produkt har belastet miljøet mindst muligt i produktionen. Og kvaliteten er god.

Gulv

Gulve skaber rum, men skal også være gode for vores indeklima. 

Gulve med Svanen eller Blomsten består af en stor del fornybare og/eller genanvendte materialer – eller natursten. Der er skrappe krav til brug af skadelige stoffer, hvilket bl.a. er godt for indeklimaet. Gulvene er produceret energieffektivt – og er slidstærke.

Hoteller

Vil du passe på miljøet, når du holder ferie, uden at gå på kompromis med kvaliteten?

Hoteller med Svanen lever op til skrappe krav inden for energi, vand, affald, kemikalier og fødevarer. Fx sorterer de deres affald for at sikre mest mulig recirkulering og genanvendelse, ligesom de bruger miljømærkede produkter til rengøring, vask og opvask. Og de tilbyder både økologisk og vegetarisk mad.

Indendørs maling

Maling handler om at vælge kulør. Det er dog langt fra al maling, der har et grønt grundkoncept. 

Maling med Svanen eller Blomsten stiller skrappe krav til bl.a. opløsningsmidler og blødgørere. Kvalitetskrav sikrer, at malingen rækker langt, dækker godt og er modstandsdygtig.

Madras

En god madras er afgørende for god søvn. Det handler både om komfort og kemi.

Madrasser med EU-Blomsten lever op til strenge krav til brug af stoffer, der kan skade miljø og sundhed. De indeholder ikke farvestoffer, som, man ved, kan være kræftfremkaldende, mutagene, skadelige for reproduktionen eller allergifremkaldende.

Natbord

På natbordet ligger der ofte bøger med historier. Men hvad er natbordets historie? 

Svanemærkede møbler er lavet af lovligt træ. Det kan spores, hvor træet kommer fra, og en høj andel af træet er fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Der er skrappe krav til brug af skadelige stoffer, hvilket bl.a. er godt for indeklimaet.

Puder og dyner

Vi ligger hver nat med dyne og pude direkte mod huden. Det er derfor en god idé at tænke over, hvad de indeholder.

Dyner med Svanen lever op til skrappe miljø- og kemikaliekrav – til gavn for både dem, der sover med dynerne, og dem, der producerer dem. Fjer og dun må ikke være plukket fra levende dyr, og det færdige produkt har belastet miljøet mindst muligt i produktionen. Kvaliteten er god.

Seng

Kan man tage hensyn til miljøet, mens man sover? 

Svanemærkede møbler er lavet af lovligt træ. Det kan spores, hvor træet kommer fra, og en høj andel af træet er fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Der er skrappe krav til brug af skadelige stoffer, hvilket bl.a. er godt for indeklimaet.

Sengetøj

Sengetøjets stof skal passe ind i vores bolig - og ikke indeholde skadelige stoffer.

Tekstiler med Svanen eller Blomsten lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer – til gavn for både dem, der bruger tekstilerne og dem, der producerer dem. Det færdige produkt har belastet miljøet mindst muligt i produktionen. Og kvaliteten er god.

Sko

Sko skal være gode at gå i og gode at se på - og helst være lavet på en god måde.

Sko med EU-Blomsten lever bl.a. op til krav, der begrænser forureningen af vand og luft, når skoene bliver produceret. Der er skrappe krav til indholdet af skadelige kemikalier i skoen som fx arsen og bly. Samtidig lever skoene op til skrappe krav for holdbarhed.

Babypleje

Små børn er særligt følsomme, bl.a. fordi de har en lille krop, sart hud og et immunforsvar, som ikke er færdigudviklet. 

Svanemærket babypleje er uden parabener og andre stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det indeholder ikke konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Og det er uden parfume.

Bleer

Et barn bruger mange bleer. Det kan være hårdt for huden.

Bleer med Svanen eller Blomsten er lavet uden brug af unødig energi. De suger så godt, at de føles tørre på både huden og på ydersiden. De er skånsomme mod huden og fri for optisk hvidt og parfume. Bleer med Svanen er fri for lotion.

Børnemadrasser

En god madras er afgørende for god søvn. Det handler både om komfort og kemi.

Madrasser med EU-Blomsten lever op til strenge krav til brug af stoffer, der kan skade miljø og sundhed. De indeholder ikke farvestoffer, som, man ved, kan være kræftfremkaldende, mutagene skadelige for reproduktionen eller allergifremkaldende.

Børnemøbler

Børn udforsker verden - og både klatrer og smager på den.  

Børnemøbler med Svanen lever op til skrappe krav til miljø, sundhed, styrke, sikkerhed, stabilitet og kvalitet. Det betyder bl.a., at dit barn ikke bliver udsat for unødvendige stoffer – hverken ved indånding eller nærkontakt. De er lavet af lovligt, sporbart træ - og en høj andel af træet er fra certificeret bæredygtigt skovbrug.

Børneseng

En børneseng skal være et trygt sted for børn.

Børnesenge med Svanen lever op til skrappe krav til miljø, sundhed, styrke, sikkerhed, stabilitet og kvalitet. Det betyder bl.a., at dit barn ikke bliver udsat for unødvendige stoffer – hverken ved indånding eller nærkontakt. De er lavet af lovligt, sporbart træ - og en høj andel af træet er fra certificeret bæredygtigt skovbrug.

Børnesko


Sko med EU-Blomsten
lever op til skrappe krav til indholdet af en række skadelige kemikalier i skoene som fx arsen og bly. De lever op til skrappe krav for holdbarhed. Og de lever bl.a. op til krav, der begrænser forureningen af vand og luft, når skoene bliver produceret.

Børnetøj

Tøj skal føles godt - både når man har det på og hører historien om det.

Tekstiler med Svanen eller Blomsten lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer – til gavn for både dem, der bruger tøjet og dem, der producerer det. Det færdige produkt har belastet miljøet mindst muligt i produktionen. Og kvaliteten er god.

Gardiner

Når gardinerne bliver trukket for, får drømmene liv. Men hvilket liv har gardinerne mon haft?  

Tekstiler med Svanen eller Blomsten lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer – til gavn for både dem, der bor med gardinerne, og dem, der producerer dem. Det færdige produkt har belastet miljøet mindst muligt i produktionen. Og kvaliteten er god.

Hobbymaling

En god hobbymaling handler ikke kun om farven,men også om kemikalierne. 

Hobbymaling med Svanen lever op til skrappe kemikaliekrav. Det er bl.a. ikke tilsat parfume og stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Pigmenterne er uden uønskede tungmetaller, og der er mindst mulig brug af konservering. Kvaliteten er testet.

Indendørs maling

Maling handler om at vælge kulør. Det er dog langt fra al maling, der har et grønt grundkoncept. 

Maling med Svanen eller Blomsten stiller skrappe krav til bl.a. opløsningsmidler og blødgørere. Kvalitetskrav sikrer, at malingen rækker langt, dækker godt og er modstandsdygtig.

Legetøj

Legetøj udvikler og udfordrer børn, men kan også indeholde stoffer, som kan påvirke dit barns sundhed og indeklimaet.

Svanemærket legetøj lever op til skrappe miljø- og sundhedskrav. Det er bl.a. fri for ftalater, stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, parfume og tungmetaller.

Plakat

Børn elsker at kigge på former, farver og figurer. 

Plakater med Svanen eller Blomsten er fremstillet af lovligt, sporbart træ og/eller af recirkuleret papir eller savsmuld. Hvis det er lavet af træ, skal en del komme fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Papiret er fremstillet energieffektivt. På trykkeriet er der skrappe krav til tryksværte og andre kemikalier.

Puslebord

Det skal være hyggeligt at pusle sit barn - men også trygt. 

Børnemøbler med Svanen lever op til skrappe krav til miljø, sundhed, styrke, sikkerhed, stabilitet og kvalitet. Det betyder bl.a., at dit barn ikke bliver udsat for unødvendige stoffer – hverken ved indånding eller nærkontakt. De er lavet af lovligt, sporbart træ - og en høj andel af træet er fra certificeret bæredygtigt skovbrug.

Sengetøj

Sengetøjets stof skal sprede glæde - og ikke indeholde skadelige stoffer.

Tekstiler med Svanen eller Blomsten lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer – til gavn for både dem, der bruger tekstilerne og dem, der producerer dem. Det færdige produkt har belastet miljøet mindst muligt i produktionen. Og kvaliteten er god.

Skumklud

Små børn bliver vasket mange gange i løbet af en dag – det er hårdt for huden. 

Svanemærkede skumklude lever op til skrappe krav til indholdet af stoffer, der kan skade miljø og sundhed, fx tungmetaller og ftalater – og er fri for farvestoffer og parfume. Der er skrappe krav til fremstillingen, som sikrer minimalt udslip til vand og luft. De er kvalitetstestet.

Tusser

Børn tegner ikke kun med tusser. De bider også i dem, leger med dem og tatoverer sig med dem.

Tusser med Svanen lever op til skrappe krav til indhold af sundhedsskadelige stoffer. Bl.a. må de ikke indeholde tungmetaller, parfume eller stoffer, der er på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Der er også stillet krav til råvarerne.

Batterier

Mange af vores ting i hjemmet bruger batterier. Men der er stor forskel på, hvad de indeholder, og hvor længe de holder. 

Svanemærkede batterier lever op til krav for indhold af tungmetaller som kviksølv, kadmium og bly. De holder desuden længe, så man sparer miljøet for produktion af nye.

Gardiner

Gardiner kan både lukke lys og mørke ude - og skabe hygge 

Tekstiler med Svanen og Blomsten lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer – til gavn for både dem, der bor med gardinerne, og dem, der producerer dem. Det færdige produkt har belastet miljøet mindst muligt i produktionen. Og kvaliteten er god.

Gulv

Gulve skaber rum, men skal også være gode for vores indeklima. 

Gulve med Svanen eller Blomsten består af en stor del fornybare og/eller genanvendte materialer – eller natursten. Der er skrappe krav til brug af skadelige stoffer, hvilket bl.a. er godt for indeklimaet. Gulvene er produceret energieffektivt – og er slidstærke.

Indendørs maling

Maling handler om at vælge kulør. Det er dog langt fra al maling, der har et grønt grundkoncept. 

Maling med Svanen eller Blomsten stiller skrappe krav til bl.a. opløsningsmidler og blødgørere. Kvalitetskrav sikrer, at malingen rækker langt, dækker godt og er modstandsdygtig.

Kontorstol

En kontorstol er sammensat af mange dele, der kan påvirke både miljø og sundhed.

Svanemærkede kontorstole består af materialer, som ikke er problematiske for sundhed og miljø. Bl.a. er ftalater, fluorstoffer og tungmetaller forbudt. Stolene skal samtidig være lette at genanvende.

Papir

Man kan fortælle mange historier på papir. Hvilken historie fortæller papiret? 

Papir med Svanen eller Blomsten er fremstillet af lovligt, sporbart træ og/eller af recirkuleret papir eller savsmuld. Hvis det er lavet af træ, skal en del komme fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Papiret er fremstillet energieffektivt. 

Penne

Kuglepenne sætter spor – præcis som vi gør.

Svanemærkede kuglepenne indeholder ikke blæk, som er baseret på tungmetaller. De indeholder heller ikke parfume. Desuden har de et godt refill-system.

Printer

Selv i en digital tid er det rart at kunne printe – især med mindre strøm og støj.

Svanemærkede printere er et godt klimavalg, fordi de er energieffektive. De er også et godt miljøvalg, da der er skrappe krav til brug af miljøskadelige stoffer. Samtidig er de støjsvage, tonerne skal kunne genbruges, og materialer skal kunne genanvendes.

Skrivebord

Der bliver ofte arbejdet hårdt ved skriveordet. Hvordan foregik arbejdet med at lave dit skriveord? 

Svanemærkede træborde er lavet af lovligt træ. Det kan spores, hvor træet kommer fra, og en høj andel af træet er fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Der er skrappe krav til brug af skadelige stoffer, hvilket bl.a. er godt for indeklimaet.

Tonerkassetter

Tonerkassetten giver printeren liv. Men hvad er dens fortid? Og fremtid? 

De tomme tonerkassetter indsamles og fyldes på ny, så der spares ressourcer. Tonerpulveret i kassetten lever op til skrappe miljø- og kemikaliekrav. Plastdelene indeholder ikke miljø- og sundhedsskadelige klorerede stoffer, fx PVC. Udskriftkvaliteten og holdbarheden er testet til at have en god kvalitet.

Bilvaskehal

Det behøver hverken at være hårdt arbejde eller hårdt for miljøet at vaske bil.

Bilvaskehaller med Svanen er bedre for miljøet end bilvask derhjemme. De lever op til skrappe krav til rensning af spildevandet, hvilket sparer miljøet for uønskede metaller som fx bly og kobber. Det betyder også lavt vandforbrug, da man genbruger det rensede vand. Bilplejemidler lever op til skrappe kemikaliekrav.

Græsslåmaskine

Man hører sjældent græsset gro – selv om det altid vokser hurtigere end ventet. Til gengæld kan man ofte høre plæneklipperen.

Svanemærkede plæneklippere må kun støje minimalt. De er energieffektive, og deres udslip af miljø- og sundhedsskadelige stoffer er minimeret. Desuden indeholder de ikke problematiske flammehæmmere og ftalater.

Holdbart træ

Kan træ til terrassen, der ikke er trykimprægneret, modstå blæst, fugt og råd?

Svanemærket holdbart træ er gjort modstandsdygtigt uden brug af biocider og tungmetaller. Det er i stedet blevet varmebehandlet, så her er det trygt at lade små bare fødder gå rundt. Træet er både lovligt og sporbart – og min. 70 % er fra certificeret skovbrug.

Jordforbedring

Skal dine planter have en "kærlig hånd", så de vokser bedre? 

Jordforbedring med EU-Blomsten begrænser jord- og vandforurening på grund af skrappe krav til indhold af bl.a. tungmetaller. Det fremmer samtidig genanvendelse af materialer. Og det bidrager til mere frugtbar jord.

Legetøj

Legetøj udvikler og udfordrer børn, men kan også indeholde stoffer, som kan påvirke dit barns sundhed og indeklimaet.

Svanemærket legetøj lever op til skrappe miljø- og sundhedskrav. Det er bl.a. fri for ftalater, stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, parfume og tungmetaller.

Sandkasse

Skal der være plads til børn i haven? 

Sandkasser med Svanen er lavet af lovligt og sporbart træ – og mindst 70 % skal stamme fra et bæredygtigt skovbrug. Der er stillet krav til de kemikalier, der anvendes i produktionen, til produkternes styrke og kvalitet og til træets holdbarhed. Metaldele skal kunne fjernes uden værktøj, så det bliver nemmere at genanvende metallet.

Udvendig maling og træbeskyttelse

Selv om haven er grøn, er malingens grundkoncept ikke nødvendigvis grønt.  

Maling og træbeskyttelse med Svanen eller Blomsten stiller skrappe krav til bl.a. opløsningsmidler og blødgørere. Kvalitetskrav sikrer, at malingen rækker langt, dækker godt og er modstandsdygtig over for vind og vejr.