Få varmen - og flere penge

For mange af os er udsigten til koldere nætter, frost og sne også udsigten til store varmeregninger, der virkelig kan give grimme lommesmerter. Men inden du fyrer op for elvarmen eller oliefyret til vinteren, så tænk på varmepumpen.

varmepumper stemningsbillede

Mange danskere bor i et område uden fjernvarme. De opvarmer derfor boligen med oliefyr, brændeovne og elvarme. Og det er især dem, der synes, at varmeregningen fra sidste vinter var alt for stor.

Oliefyre og elvarme er nemlig meget dyre varmekilder, der belaster privatøkonomien. Men ikke nok med det: De belaster også miljøet. Og med de påtænkte afgifter på brænde, ja så er brændeovnen heller ikke mere så billig, som den har været.

Skru ned for udgifterne – uden at skrue ned for varmen

Hvis du ønsker at skrue ned for udgifterne – uden at skrue ned for varmen – kan du overveje at investere i en varmepumpe. En varmepumpe trækker varme ud af luften eller jorden til at opvarme boligen.

Ved at vælge en varmepumpe i stedet for oliefyr eller elvarme, kan du typisk spare 10.000 til 16.000 kroner om året (kilde: Bolius og OK). Og vælger du en varmepumpe, der er mærket med Blomsten eller Svanen, får du mere end bare varmen og en bedre økonomi. Du får også:

  • Energieffektivitet: En svanemærket varmepumpe skal kunne afgive meget varme i forhold til, hvor meget el den bruger.  En svanemærket varmepumpe er effektiv, fordi den er testet til det danske klima – året rundt. 
  • Miljøhensyn i materialerne: En miljømærket varmepumpe er fremstillet af mere miljøvenlige materialer. Det betyder bl.a. at der er sat skrappe krav til miljøskadelige stoffer og farlige kemikalier – og krav til, at man skal kunne genanvende materialerne. 
  • Service: Du er sikret adgang til reservedele i en periode op til 10 år fra salgsdatoen og får hjælp til at vælge den rette model og størrelse. Derudover er en miljømærket varmepumpe også testet for støj. Og en lav støj betyder umådeligt meget for et godt indeklima.

Så inden du fyrer op for elvarmen eller oliefyret til vinteren, så tænk over et alternativ – som såvel din pengepung som miljø og klima vil takke dig for. Læs mere på www.ecolabel.dk.

Miljømærkede varmepumper findes både til jord, til luft og til vand (skulle man nu have adgang til en sø i baghaven).