Nordens grønne kvalitetsstempel på engelsk trykkeri

Et af verdens stærkeste brands – sådan betegner the Chief Executive fra trykkeriet Polestar i Sheffield, Yorkshire det nordiske miljømærke Svanen. Og noget tyder på at det nordiske grønne Svanemærke er tryksagernes ’nye sort’. Ikke bare blandt de danske trykkerier men i stigende grad også i udlandet. En udvikling man nikker genkendende til i Nordisk Miljømærkning.

printing companies

Polestar er et af de største trykkerier ikke bare i England men i hele Europa. De producerer eksempelvis mange millioner eksemplarer af the Guardians weekendmagasin hver uge. Og magasiner som f.eks. Hello!, Bazar, Stylist, Mens Fitness, New Scientist m.fl. Spørger man Polestars chief executive om grunden til, at trykkeriet nu vælger at satse lige netop på det nordiske Svanemærke er svaret :….

- ”Svanemærket giver Polestar Sheffield en blåstempling af, at vi kan levere trykte produkter ved hjælp af sikre miljømæssige fremstillingsprocesser og materialer. Det er centralt for at opnå et bæredygtigt samfund. Samtidig er Svanemærket et praktisk redskab for forbrugerne, der hjælper dem med at vælge mere miljøvenlige produkter. Polestar Sheffield kan nu sidde sammen med andre af verdens førende virksomheder, der stolt bærer det nordiske miljømærke”.

Nordens grønne kvalitetstempel

Kemiingeniør Jesper Gruvmark fra Miljømærkning Danmark fortæller, at Polestar trykkeriet bekræfter en tendens hos trykkerier i hele Europa:

-”Tryksager handles på tværs af grænser, og i den skærpede konkurrence betyder den grønne profil mere og mere. Både internationalt og i kampen om store danske kunder. Sådan er det for de danske trykkerier men også for de udenlandske”.

Og han tilføjer:

- ”Polestar er et meget moderne trykkeri, der så at sige har kapslet deres trykkerimaskiner inde. Det har de gjort af hensyn til arbejdsmiljøet. Og så har de styr på deres kemikalier. Det gavner både miljøet og medarbejderne på trykkeriet".

Fakta om svanemærkede tryksager og trykkerier i 2013

Produktion af tryksager på svanemærkede trykkerier giver en fordel for miljøet. Ikke blot fordi man sparer på kemikalierne – der er også sat skrappe krav til papiret, til affaldsmængder og til sortering af affald. Samt krav til energiforbrug. Det gælder såvel til produktionen af papir og til produktionen af selve tryksagen. Mange forbrugere tror fejlagtigt, at det vigtigste miljøkrav er, at papiret er ”grønt”. Det er bestemt også vigtigt, for produktion af papir er meget energikrævende. Men Svanemærket stiller krav på baggrund af hele livscyklus og ser dermed på den samlede miljøbelastning af en tryksag.

I Danmark indsamler vi og genbruger meget af papiret. Og her bidrager de svanemærkede tryksager positivt til, at det kan betale sig at indsamle papir. Det skyldes bl.a., at Svanemærket har krav til lim og trykfarver, så det er lettere at genbruge f.eks. reklametryksager.