Økologi - gør det ikke alene

Økologisk tøj, cremer, økologisk opvaskemiddel – rigtig mange ville gerne skilte med at være økologiske. Men et ensidigt fokus på økologi risikerer at være en bremse for at gøre tøj-industrien mere grøn.

tøjproducent

Kun ca. 1 % af den bomuld der produceres på verdensplan er økologisk. Resten af bomulden er enten ikke økologisk certificeret eller dyrket på almindelig vand- og pesticidkrævende vis. Dertil kommer så, at vores tøj i dag fremstilles af mange andre stoffer end bomuld. Syntetiske fibre som polyester, lycra, nylon, rayon og fleece er ret så udbredte i vores tøjproduktion. Det er vigtigt, at købe økologisk bomuld. Men det er mindst lige så vigtigt, at stille miljøkrav til den måde tøjet er produceret på, hvad enten det er produceret af økologisk bomuld, almindelig bomuld eller af andre råvarer. Og det er helt nødvendigt, hvis man som forbruger vil mindske mængden af problematisk kemi i det tøj og de tekstiler, vi selv bruger, og som vi derfor risikerer at få kontakt med, når vi har tøjet på. Samtidig kan man så være med til at forhindre de blå floder, der er vist i reportager fra tøjproduktion fra f.eks. Indien.

Må vælge hvad der er vigtigst

Forbrugerne må altså en gang imellem gøre op med sig selv, hvad der er mest vigtig for dem, når de vil købe tekstiler.

Nogle tekstiler er produceret af økologisk bomuld. Andre sætter krav til miljørigtig bearbejdning af tøjet på fabrikken. Nogle øko- og miljømærker garanterer både økologisk dyrkning og en efterfølgende miljørigtig produktion. For begge de to miljømærker Blomsten og Svanen gælder det, at de er baseret på, at der er sat krav i alle faser i produktionen. Blomsten og Svanen ser med andre ord på, hvordan produktet fremstilles, af hvilke råvarer, hvordan det skal genanvendes, og hvad der sker med det, når det er udtjent og skal bortskaffes. Og så stilles der krav der, hvor vi får den største miljøgevinst.

- "GOTS, det europæiske Blomstmærke og det nordiske Svanemærke stiller stort set de samme skrappe krav til kemikalierne, der må bruges i produktionen. Den væsentligste forskel er, at GOTS går et skridt videre end Blomsten og Svanen ved også at garantere større mængder af økologisk dyrket bomuld", forklarer Mogens Stibolt, der arbejder med miljømærkning af tekstiler i Miljømærkning Danmark. Og tilføjer:

- ”Alle tre mærker er forholdsvis udbredte på udvalget af børnetøj i Danmark, men desværre er der længere mellem mærkerne på tøj til voksne”.

Blomsten – et skridt på vejen, når økologi ikke er mulig

Der er jo en naturlig grænse for, i hvor høj grad forbrugerne har mulighed for at købe tøj med økologiske bomuld, når det på verdensplan kun er ca. én til halvanden procent af bomuldsproduktionen, der er økologisk.

- "Vi stiller begrænset krav til økologi i Blomst- og Svanemærket tøj og tekstiler, men arbejder til gengæld også med de resterende 99 procent af markedet, der ikke er økologisk dyrket bomuld. Når det drejer sig om at sikre miljørigtig produktion og fremstilling af tekstiler, har vi derfor store muligheder med Blomsten og Svanen”, forklarer Mogens Stibolt.

Udbredt misforståelse: ”Tøj uden kemi”

Det er en udbredt misforståelse, at man ved at købe miljømærkede tekstiler eller tøj med økologisk dyrket bomuld eller uld køber ”tøj uden kemi”.

-”Der findes simpelthen ikke tøj uden kemi. Men der er tøj med mindre kemi og uden skidt kemi”, forklarer Mogens Stibolt. ”Og her hjælper både Svanen, Blomsten og GOTS forbrugerne i ønsket om at mindske mængden af kemi – og problematisk kemi - i hverdagen”.

- ” og blot for at afklare lidt nærmere, så er økologisk tøj som regel lavet af økologisk bomuld eller uld, men betegnelsen økologisk tøj har altså ikke som udgangspunkt krav til andet end fibrenes dyrkning”, slutter han.

Med miljømærkerne på kontrol

Før et produkt kan blive mærket med Svanen eller Blomsten, foretager vi en helhedsvurdering af miljøbelastningen. Vi kontrollerer producenten for, om de kan leve op til miljømærkekravene, før de får licens. Også efter at vi har givet miljømærkelicens til et produkt, kontrollerer vi, at kravene overholdes. F.eks. sender vi miljømærkede tekstiler til analyse på et testinstitut for at være sikre på, at kravene er overholdt.

Her kan du tage med Blomsten på kontrolbesøg på en tekstilfabrik i Bangladesh.

 

Flere oplysninger: Projektleder Mogens Stibolt 72 41 48 24.