Grøn guide til julens hyggestunder

Julen behøver ikke at blive en nedtur for miljøet. Her får du seks skarpe fra Svanen og Blomsten.

julehygge

1. Køb miljøvenlige(re) gaver - sats på kvalitet frem for kvantitet. Du finder her en grøn guide til julegaverne.

2. Gør miljørigtigt julerent - med miljømærkede produkter. Det er nok de færreste, der forbinder rengøring med hygge, men det er dejligt bagefter. 
Blomsten og Svanen sætter skrappe krav til miljøskadelige stoffer for at begrænse forureningen af søer og vandløb. F.eks. er klor ikke tilladt. Få et overblik over de miljømærkede produkter her.

3. Dæk julebordet med Svaner og BlomsterDug, servietter og stearinlys findes i miljømærkede varianter. For lysene er der fx en skrap grænseværdi for, hvor meget sod et svanemærket lys må afgive. Og så er de er lavet af mindst 90% stearin, som kommer fra fornybare ressourcer. Paraffinlys derimod kommer fra fossile brændsler, der udleder CO2. Servietterne indeholder papir fra enten genbrugspapir eller af træ fora bæredygtigt skovbrug. Og tekstildugene har krav til økologisk bomuld, ingen klorblegning, ingen PVC-tryk og skrappe krav til kemikalier i produktionen samt til spildevandsrensning.

4. Lav jeres egne julekort og julepynt på svanemærket papir. Klip kravlenisser og julehjerterne af papir med Svanen eller Blomsten. Så er papiret fremstillet med lavt energiforbrug og begrænset forurening af luft og vand. Hvis du derudover vælger en svanemærket lim, er du garanteret et meget lavt indhold af sundhedsskadelige stoffer som fx organiske opløsningsmidler og allergifremkaldende stoffer.

5. Julehyg med miljø- og klimaheltene Svante og Maggie
Bestil børnebøgerne Historien om Svante & Maggie samt Svante og Maggie redder haletusse. Download illustrationer fra historien og lav jeres egen malerbog. Det er en god idé at vælge svanemærkede tusser fx til farvelægningen af de to miljø- og klimahelte, fordi de indeholder færre miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Fx må farven ikke være baseret på tungmetaller og ikke indeholde flygtige organiske opløsningsmidler. 

6. Sidste grønne tip til juleforberedelserne er til julebageriet, og når du skal trylle i køkkenet med julekagerne. Her er det en god idé at bruge svanemærket bagepapir, fordi det er produceret med et lavt energiforbrug og med en lav udledning af forurenende stoffer. Og naturligvis uden de organiske fluorforbindelser.