Mens vi venter på svanemærket engangsservice

Engangsbestik, plastfolie, paptallerkner og papemballage har været under lup, og Svanemærket har udviklet kriterier til disse produkttyper. Så forbrugere burde i dag have mulighed for, at vælge disse produkter. Ud over at være en mere miljørigtig udgave, er de fx heller ikke tilsat fluorstoffer. Men der er ingen produkter på hylderne endnu. Hvad venter producenterne mon på?

svanemærket emballage

Fluorstoffer bekymrer

Undersøgelser viser, at pap og papir – som netop bliver brugt til engangsemballage og engangsservice – kan indeholde fluorstoffer. Fluorstofferne bruges til at ’fore’ papir og pap, så fedt og væde ikke kan trænge igennem. Fluor kan indgå i forskellige kemiske forbindelser, og i fødevareemballage er forskerne bekymret for de per- og poly-fluorerede stoffer. Disse organiske fluorstoffer er nemlig hormonforstyrrende og mistænkt for at være kræftfremkaldende. Problemet er, at der er stor risiko for, at en del ender i din mad – og så ophobes de i kroppen. 

Som forbruger kan man godt føle sig noget hjælpeløs. Her giver vi råd om, hvad du kan gøre, mens vi venter på, at producenterne får øjnene op for, at det er muligt at svanemærke papemballage, papirtallerkner, engangsbestik mm.

Fast food og købekager: Nogle af de værste

Miljøkemiker og konsulent hos Miljømærkning Danmark, Rikke Gleerup Ovesen, forklarer:

- ”Fastfood er fedtet og varmt, det indeholder ofte syre, som i tomaterne på pizzaen eller ketchup i burgeren, og det er ofte pakket i papir med fluorstoffer. Det er den værste kombination, når det gælder om at få fluorstoffer i maden. Så mens vi venter på, at der kommer svanemærket papemballage på markedet, vil jeg forslå, at man selv tager noget svanemærket madpapir med ned til pizzamanden, og får ham til at pakke det over og under pizzaen, så mad og pap ikke rører hinanden. Det gør jeg, når jeg ikke orker at bage pizzaen selv”. 

Færdigbagte muffins, citronmåner eller andre kager i bagepapir er heller ikke garanteret fri for fluorstoffer. Og almindelige muffinforme, som man selv bager i, kan man heller ikke være sikre på. Og kombinationen af fed kagedej og en varm bageproces er som skabt til at få fluorstofferne til at vandre over i kagerne. 

- ”Bag i stedet for selv dine kager i en fast form med svanemærket bagepapir, svanemærkede muffinspapirforme eller uden papir. Så kan du nyde kagen med god og fluorfri samvittighed”, siger Rikke Gleerup Ovesen.

Svanemærket bagepapir og smørrebrødspapir er fedttæt papir, der ikke er tilsat fluorstoffer. Her er papirmassen bearbejdet for at sikre papir, der duer til bagehygge og madpakker, uden at der tilsættes ekstra kemikalier.

Vælg glas og plastik frem for papir og pap

Helt generelt, så er det bedre at vælge fødevarer, der er emballeret i plastik eller glas. Og det er lidt ironisk, fordi mange der gerne vil købe sunde varer går efter papir og pap-emballager, da de virker mere autentiske og naturlige.

Gryn, mel og andre kornprodukter indeholder en smule fedt, og selv om det ikke er bevist, at der er fluorstoffer i den type varer, så kan du vælge også at komme disse fødevarer over i en glasbeholder – for en sikkerheds skyld.

- ”Så længe jeg ikke kan være sikker på, om der er fluorstoffer i emballagen, vil jeg hellere undgå, at mine madvarer er i pakken for længe”, siger Rikke Gleerup Ovesen, og uddyber:

- ”For når først de er i maden, kommer de ind i kroppen, og her bliver de meget længe«. 


Kriterierne for svanemærket engangsservice og -emballage

Alle former for engangsservice som tallerkner, papkrus, poser og beholdere til indpakning af frugt og mad, bestik og kaffe- og thefiltre, pizzabakker, burgerpapir og lignende kan blive Svanemærket, men hidtil har ingen producenter ansøgt om det. For at få Svanemærket skal producenten leve op til en række krav, som primært går på at skåne miljøet, men også en række sundhedskrav. Ud over krav til fluorstoffer er der eksempelvis også forbud mod at anvende blødgørere som ftalater i belægninger såvel som i plastprodukter.

Svanemærket stiller derudover krav om at:

 • 90% af materialet skal være fremstillet af fornybare råvarer 
 • Lever op til krav om lavt energiforbrug i produktionen 
 • Materialet kan nedbrydes med det organiske husholdningsaffald i de kommuner, hvor det indsamles

Det kan du gøre

Fluorstoffer findes overalt i vores hverdag. Vil du nedsætte din udsættelse for stofferne, kan du:

 • Bruge svanemærket mad- og bagepapir – og forhåbentlig snart også engangsservice og –emballage, da det er uden ftalater og ikke er tilsat fluorstoffer.
 • Spise mindre fastfood, da det kan være pakket ind i papir og pap, som er behandlet med stofferne – eller tage det svanemærkede madpapir/bagepapir med.
 • Undgå engangsemballage, som har lang kontakttid med fødevarer, eller som skal varmes op sammen med fødevaren. Ikke al engangsemballage er behandlet med fluorstoffer, men det er ikke til at se, hvad der er - og hvad der ikke er.
 • Undgå at spise popkorn, som poppes i mikrobølgeovn. Nogle mikroovns-popkorn indeholder polyfluorerede stoffer.
 • Færdigretter som lasagne, kringle eller boller i karry, som fra producenten kommer i bakker klar til at varmes i mikroovnen, bør du tage ud af emballagen og sætte på et fad eller en tallerken, før du varmer det.
 • Opbevar dine havregryn, solsikkekerner, ymerdrys, sesamfrø og andre fødevarer, du køber i papir og papemballage i glas – eller plastbeholdere.
 • Vælge fødevarer i plastikemballage frem for papiremballage. Plastikemballage er meget bedre reguleret, og derfor er den type emballage typisk meget sundere end pap og papir. Men selvfølgelig skal du vælge plastbøtter og -poser, der er velegnet til fødevarer.
 • Også dåser kan være foret med fluorstoffer. Så har du en rest dåsetomater, makrel eller torskerogn til overs, så kom det også i en plastikbeholder.
 • Vælg svanemærket bagepapir, svanemærkede muffinspapirforme eller en fast form uden papir, når du bager.

------------------------------------------

For yderligere oplysninger om svanemærket engangsservice og mad/bagepapir kontakt: Ingrid Elmedal

System.Xml.XmlException: Navne må ikke indeholde tegnet ' ', hexadecimal værdi 0x20.
  ved System.Xml.XmlConvert.VerifyNCName(String name, ExceptionType exceptionType)
  ved System.Xml.XmlQualifiedName.Verify()
  ved System.Xml.Xsl.XsltArgumentList.AddParam(String name, String namespaceUri, Object parameter)
  ved Sitecore.Web.UI.WebControls.XslFile.AddParameters(XsltArgumentList list, Item item)
  ved Sitecore.Web.UI.WebControls.XslFile.DoRender(HtmlTextWriter output, Item item) Xsl file could not be processed: /xsl/Ecolabel/Rows/RelatedArticles.xslt