Træf et godt tekstilvalg

Tekstiler  Sofastoffer og sengebetræk. Håndklæder og huer. Bodystockings og bluser. Vi omgiver os med et væld af tekstiler, der kommer i direkte kontakt med huden. Og som især kan skade både mennesker og miljø, når de bliver produceret. Læs her, hvorfor det er en god idé at kigge efter Blomsten og Svanen.

garnruller
 

Tag hensyn til sundheden

Både børn og voksne kan blive udsat for farvestoffer, konserveringsmidler og andre kemikalier gennem tøjet. Der bruges f.eks. ½ - 1 kg kemikalier til at producere én t-shirt. Og der kan sidde rester tilbage, når tøjet lander i butikken.

Miljømærkerne sætter krav om, at tøjet ikke må indeholde rester af kemikalier, der kan være kendt som allergi- eller kræftfremkaldende. Tøjet må heller ikke have PVC-tryk, som kan indeholde ftalater. Miljømærkede tekstiler er altså et godt valg for din og din families sundhed.

Men miljømærkerne stiller også krav, der tager hensyn til arbejdsmiljøet på den fabrik, tekstilerne stammer fra. Miljømærkede tekstiler tager altså hensyn til flere end blot dig selv.

Tag hensyn til miljøet

Der er lang vej fra fjerne bomuldsmarker til danske butikshylder. Ofte bliver miljøet belastet mange gange undervejs. F.eks. bliver der brugt store mængder sprøjtemidler, gødning og vand til at dyrke bomuld, og der bliver brugt mange kemikalier i spinderier, væverier og farverier.

Miljømærket tøj bliver produceret på en miljømæssigt forsvarlig måde. Blomsten og Svanen forbyder en lang række kemiske stoffer, farvestoffer og tungmetaller, fordi de er skadelige for både miljø og mennesker. Miljømærkerne stiller også krav til rensning af spildevand fra fabrikken, så man undgår, at hele floder bliver farvet blå.

Vælg tekstiler af god kvalitet

Miljømærkerne sikrer tekstiler af en god kvalitet, fordi de stiller krav til tøjets evne til at holde form og farve. Desuden stiller de krav til, hvor meget det må krympe under vask og tørring. Det er ikke kun godt for dig, men også for miljøet, da kvalitet holder længere og i sidste ende giver mindre ressourcespild.

Vær på forkant med udviklingen

Miljømærkernes krav går længere end lovgivningen og bliver fastsat efter en vurdering af produktets miljøbelastning fra ”vugge til grav”, dvs. fra tekstilfibrene bliver produceret, til det udslidte tøj bliver kasseret.

Kravene bliver til på baggrund af ny viden om miljø- sundhedsskadelige stoffer og ny teknologi. De skærpes  omkring hvert fjerde år. På den måde bliver produkternes miljøbelastning løbende reduceret.

Vælg blandt et stort udvalg

Du kan i dag købe mange forskellige tekstiler, der er mærket med Blomsten eller Svanen. Især inden for baby- og børnetøj finder du et stort udvalg af tøj i mange forskellige prisklasser. Du kan også vælge blandt mange miljømærkede tekstiler til hjemmet. Bl.a. møbelstoffer, håndklæder, duge og sengetøj.