Vi vil have grønnere picknick

Opfordring til producenter  Højsæsonen for at spise i det grønne er ved at være over os og dermed også højsæsonen for indkøb af alt lige fra engangstallerkner, -glas -kopper til -bestik. Og i takt med det øgede fokus på de kemikalier, man udsættes for i familiens hverdag, er der nu også kommet fokus på engangsservice. Svanekriterierne findes, produkterne mangler.

Svanemærket engangsservice

Svanemærket har udviklet kriterier for engangsartikler til mad – et tiltag, som bliver hilst velkomment af ikke bare forbrugere men også arrangører af events. Dog skorter det mere på interessen fra de producenter, der skal sende miljømærket engangsartikler på de danske supermarkedshylder.

-Ud fra et livscyklusperspektiv er det selvfølgelig bedst at genbruge den samme tallerken i stedet for at benytte engangstallerkener. Men da det jo ikke altid kan lade sig gøre, vil vi gerne bidrage til, at det er muligt at træffe et godt valg for både sundheden og miljøet, siger Ingrid Elmedal, konsulent hos Miljømærkning Danmark.

Service af melaminplast er nemlig heller ikke det nødvendigvis det mest miljøvenlige alternativ, når familien skal på tur. Ifølge Forbrugerkemi.dk kan plastservicen afgive melamin og formaldehyd, både når det er helt nyt eller godt brugt. Og så tåler det i øvrigt ikke opvarmning eller såkaldte sure fødevarer. Melamin kan ifølge Forbrugerkemi.dk ødelægge nyrerne, hvis man udsættes for stoffet i høje koncentrationer gentagende gange. Formaldehyd kan forårsage allergi, irriterede øjne og luftveje og i værste fald kræft. Så hvis man har noget melaminservice, er det en god idé at skifte det ud, når det er slidt.

Arrangører af events vil købe svanemærket

I marts 2013 foretog Miljømærkning Sverige en undersøgelse blandt arrangører af større events, som f.eks. sportsarrangementer, og spurgte om deres syn på miljømærkede engangsartikler. Svaret var meget positivt. 9 ud af 10 svarede, at det er meget sandsynligt, at de ville vælge svanemærkede engangsartikler, hvis det fandtes på markedet.

Så nu mangler vi bare producenterne!

Svanens skrappe krav til engangsservice

Svanen stiller krav til, at engangsservice skal bestå af fornybare råvarer (90%) og forbyder kemikalier, som er skadelige for sundheden og miljøet, f.eks. ftalater, formaldehyd og krom. Engangsartiklerne skal kunne komposteres eller genvindes.

En undersøgelse fra maj 2013 (YouGov) viser, at 5 ud af 10 svenske forbrugere svarer, at det er ”vigtigt” eller ”meget vigtigt” at kunne kompostere eller genvinde engangsartikler. 35% af de adspurgte svarer, at det er ”sandsynligt” eller ”meget sandsynligt”, at de ville vælge svanemærkede engangsartikler, hvis det fandtes i butikken.

For yderligere detaljer om undersøgelsen kan du kontakte senior kommunikationskonsulent Tine Due Hansen.

Læs evt. mere om Svanens kriterier for engangsartikler til fødevarer.

Vil du læse mere om melaminplast, kan du se mere på Forbrugerkemi.dk.

Ønsker du yderligere oplysninger om svanemærkede engangsartikler, kan du kontakte konsulent Ingrid Elmedal.