Danmarks eneste tekstilfarveri fejrer 300 år

At virksomheden kan fejre 300 år er ikke det eneste unikke, farveriet er også den eneste af sin art tilbage i Danmark. Alle andre er flyttet til udlandet eller lukket. Miljømærkerne er en del af succesen.

tekstiler farverige

Opskriften på overlevelse forklarer direktør Villy H. Bertelsen nemlig således:

  -”Vi overlever på, at vi har valgt at satse på at være et miljøvenligt farveri. Vi bruger kun økologiske råvarer, og vi bruger ingen skadelige kemikalier i processen. Da vi overtog farveriet, gik vi meget bevidst efter at blive et " rent" farveri. Det har været en lang omstilling, men det giver en rigtig god fornemmelse at vide, det er lykkedes”, forklarer han.

Derfor valgte farveriet i 2001 at ansøge om EUs Blomstmærke og i 2010 det nordiske Svanemærke – som de fik licens til, fordi de lever op til miljømærkernes krav.

Derudover er alle råmaterialerne til uld og bomuld mærket med det tyske mærke Gots. At producere miljørigtigt og så tæt på økologisk som muligt gør det umuligt at konkurrere på prisen, siger direktøren. Men det har ikke været en dårlig forretning.

-”De seneste år har vi absolut mærket en fremgang i interessen for vores produkter. Ikke mindst i Tyskland, hvor der er mange, der er villige til at betale det, det koster at købe miljørigtigt”, forklarer Villy H. Bertelsen.


300 år i et Farveris historie

L. P. Hansens Efterfølgers Tekstilfarveri A/ S har eksisteret siden Christian den sjette var konge i Danmark. Virksomheden blev etableret i 1713, det er nu ti konger og 300 år siden.

Virksomheden ligger i dag i Bredsten, som er mellem Vejle og Billund. Anky A/ S købte i 1992 farveriet. Villy H. Bertelsen er tredje generation i virksomheden Anky A/ S, der fremstiller miljømærket undertøj. 

Hele byen er inviteret til reception i dag. Og fra klokken 15-18 er alle inviteret til at komme og se farveriet og høre lidt om, hvordan man farver tekstiler.

Miljømærkning Danmark ønsker hele virksomheden tillykke med fødselsdagen og tillykke med miljøindsatsen.