Svanemærket hus - også for almindelige mennesker

Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i Det Økologiske Råd, er en af de private danske husejere, som har fået miljømærket sit nye hus med det nordiske miljømærke Svanen. I august blev hans hus indviet med deltagelse af fremtrædende politikere, nemlig miljøminister Ida Auken, EU's miljøkommissær Connie Hedegaard og Københavns miljø- og teknikborgmester Ayfer Baykal. Miljømærkning Danmark var selvfølgelig også til stede.

svanemærket hus indvies

”Det er vigtigt at minimere brugen af miljøskadelige materialer og træ fra illegal skovhugst i byggeriet. Det vil både gavne miljøet og sikre et sundt indeklima i huset. Men de færreste ved, at man kan miljømærke nye huse med det nordiske miljømærke Svanen, der kvalitetsstempler huset på en række områder”, sagde Kåre Press-Kristensen ved indvielse af hans nye hus.

Men den er god nok. Står du og skal bygge nyt hus, så kan Svanemærket bruges til at sikre, at det færdige hus har lavere energiforbrug, bedre indeklima og mere miljørigtige materialer. 

Miljøkonsulent Charlotte Vincentz Fischer fra Miljømærkning Danmark forklarer:

”Svanemærket har krav til materialer, til byggeproces og energiforbruget. De fleste materialer i byggeriet bliver vurderet og godkendt af Miljømærkning Danmark – lige fra gulvet til fugemassen. En stor del af træet skal f.eks. stamme fra bæredygtigt skovbrug, og byggematerialerne må ikke indeholde en lang række kendte miljø- eller sundhedsskadelige stoffer. I selve byggeprocessen kræver vi eksempelvis, at affaldet skal kildesorteres på byggepladsen, sådan så det bliver muligt at genanvende det. Hvad angår energiforbruget så er det mindst 25 pct. lavere i et svanemærket hus, end de krav loven stiller til nybyggeri. Så Svanemærket er en fordel for både boligejer og miljøet”, slutter hun.

Svanen hjælper også bygherrer

Det nordiske Svanemærke er kendt blandt danskerne som et officielt miljømærke, der stiller skrappe krav til miljø, tager hensyn til sundhed og sikrer god kvalitet.

”Vi har inden for de senest år oplevet en stigende interesse for svanemærket byggeri. Der er i dag en del bygherrer, der kender til mærket, og bestiller du et hus hos dem, så skal de nok sørge for, at dit hus kommer til at leve op til Svanemærkets krav. Svanemærkningen er derfor også et attraktivt mærke for en bygherre til at kommunikere og dokumentere, at byggeriet er miljørigtigt”, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Fakta om svanemærket byggeri

Den bygherre, der vil bygge et svanemærket hus, skal ansøge om licens hos Miljømærkning Danmark. Det har siden 2005 været muligt at søge om svanemærkning af parcelhuse og der er i dag bygget 40 svanemærkede en-familie huse i Danmark. I 2008 blev det muligt også at søge om svanemærkning af lejligheder. Det førstesvanemærkede etagebyggeri i Danmark er nu under opførelse, Krøyers Plads på Christianshavn.

Kriterierne for at få et miljømærke revideres med regelmæssige mellemrum – ca. hver 4-5 år. På den måde sikres det, at miljømærkede huse hele tiden er blandt de miljømæssigt bedste på markedet.