Danmarks første miljømærkede hesteplejeprodukter

Der var engang en prinsesse, en hest og en svane, der mødte hinanden. Prinsessen hedder Nathalie, hendes hest hedder Digby og Svanen, ja det er Danmarks officielle miljømærke, Svanemærket.

Nathalie, Dixie og Svanen

Miljømærkning Danmark har netop givet verdens første Svanemærke til hesteplejeprodukter. Dermed bliver det fremover muligt at undgå parfume, parabener og andre stoffer, der er på EU´s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende i plejeprodukter til heste. Og det er godt nyt for heste og hesteejere. Der eksisterer nemlig ingen lovgivning omkring plejeprodukter til dyr – i lighed med f.eks. kosmetiklovgivningen til mennesker. Allergi, overfølsomhed og andre kendte problemer fra skønhedspleje til mennesker er derfor også et problem for vores kæledyr.

- ”Dyr kan ikke selv bestemme, hvilke produkter det kommer på deres krop eller pels. Derfor er det vigtigt at træffe en miljø- og sundhedsrigtig beslutning på vegne af dyrene – ligesom vi gør for vores børn”, siger  Rikke Gleerup Ovesen, konsulent i Miljømærkning Danmark.

Prinsesse Nathalie er ambassadør for produkterne

De nye produkter er udviklet i et unikt samarbejde mellem Helle Kristiansen, der er medejer af Persano Group A/S og ejer af stutteri Horsebo – og prinsesse Nathalie zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, der er en af verdens mest anerkendte dressurryttere. 

- ”Eftersom jeg lægger navn til produkterne, så har det været meget vigtigt for mig at jeg kan stå inde for produkterne, både for deres indhold og for deres virkning”, udtaler Nathalie zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, prinsesse og en af verdens mest anerkendte dressurryttere.

Idéen til svanemærkede hesteplejeprodukter opstod, da Helle Kristiansen efter en negativ oplevelse med et produkt undersøgte markedet for indholdsdeklarationer på dyreplejeprodukter – og konstaterede, at det var meget mangelfuldt. Helle Kristiansen, og initiativtager til de nye Nathalie-produkter, siger:

Jeg har både hunde og heste, der bliver brugt til show og konkurrencer. På et tidspunkt havde vi en episode, hvor min datter skulle til stævne på hendes daværende hvide pony – vi skulle fjerne nogle pletter og havde købt et ”pletfjerner-produkt” til heste. Tre timer senere stod ponyen med store hævelser på de områder, vi havde brugt det på, og da jeg efterfølgende prøvede det på egne hænder, prikkede det voldsomt. Ergo var produktet højst sandsynligt lavet af brintoverilte".

"Efterfølgende besluttede jeg mig for at undersøge markedet for indholdsdeklarationer på dyreplejeprodukter og fandt det meget mangelfuldt og tog derefter beslutningen om at lave en serie plejeprodukter til heste med fuld deklaration og efter Svanens forskrifter", slutter Helle Kristiansen.

Verdenspremiere og royalt besøg ved EM i Herning

De svanemærkede hesteplejeprodukter har haft verdenspræmiere ved det netop afholdte EM i spring, dressur og para-dressur i Herning. Produkterne er en del af serien Nathalie Horse Care og kan købes på www.nathaliehorsecare.com. Der er givet licens til shampoo og balsam i flere størrelser, shampoo specielt til islandske heste og en følshampoo.

Mere information

Læs mere om – og køb – produkterne – på: www.nathaliehorsecare.com 

Spørgsmål til Helle Kristiansen, medejer af Persano Groups A/S og ejer af stutteri Horsebo.

Spørgsmål til Rikke Gleerup Ovesen, miljøkonsulent hos Miljømærkning Danmark.