Få gode råd til indendørslivet

Nu starter indendørssæsonen! Og vidste du at vi opholder os 90 procent af tiden inden døre. Og undervejs indånder 10 kg luft der kan være fyldt med over 900 forskellige kemiske stoffer, mikroorganismer og partikler. Det giver derfor god mening at følge de gode gamle husholdningsråd: Luft ud og gør rent.

Artikel

Udover at vi nu starter en ny sæson med boller, kakaohygge og simreretter på komfuret - så kalder sæsonen også på noget mere omtanke, når det gælder klimaet inden døre. For samtidig med at det bliver koldere udenfor, holder vi døre og vinduer lukket for at holde på varmen inden for. Men uanset om varmen stammer fra en brændeovn eller hyggen fra stearinlys, giver det god mening at huske på at lufte godt og grundigt ud.

Svanemærket fortsætter med at skærpe kravene til brændeovne. Med de nyeste krav udleder ovnen halvt  så mange af de sundhedsskadelige partikler inden døre, som loven kræver. Og med nyt design er de nye pilleovne et godt valg til den indendørs hygge. Doseringen bliver mere præcis, og samtidig bliver forbrændingen renere.

Følg de fem fyringsråd og se videoen om hvordan du tænder rigtigt op i din brændeovn.

Også stearinlys er der fokus på – de nyeste forskningsresultater viser, at man blot behøver at have to stearinlys tændt et par timer hver dag, før at indeklimaet bliver voldsomt forurenet med de små ultrafine partikler. Her sikrer svanemærkede lys at de lever op til fastsatte krav om at sode mindst muligt, uden at det dog løser problemet. Her gælder kun et råd: Gem de levende lys til festlige lejligheder – eller de dage hvor efterårsvejret kalder på hyggen under middagen. Og vælg så de svanemærkede.

.. og vægge, møbler, tæpper, bamser og elektronik

Men man skal have det hele med, når man tænker indeklima. Og spares der hvor spares kan. Det gælder også på kemicocktailen indendørs. Med et miljømærke er man godt hjulpet, når det gælder afdunstninger fra maling, legetøj og elektronik.

Eller byg et nyt hus

Få - men dog nogle - har mulighed for at bygge et helt nyt hus. Og i dag har velrenommérede arkitektfirmaer, licens til at bygge et svanemærket hus, hvor der ikke mindst er stillet krav til byggematerialerne af hensyn til indeklimaet. I et svanemærket hus er alle opholdsrum sikret masser af frisk luft via en god ventilation. Byggematerialerne er nøje udvalgt for at undgå miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Fx må ftalater, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, ikke bruges i indvendige gulv-, loft- og vægbeklædninger i opholdsrum. Ftalater optræder mest som blødgørere i PVC-produkter

Tjek Risør, NCC og Skanska for miljømærkede modeller.

De vigtigste råd til et godt indeklima

Følge Miljøstyrelsens gode vaner til et bedre indeklima: 

  • Luft ud, især ved nyanskaffelser. Selvom ikke alle har en åben carport er det bedste altid at lade møbler mm. står udenfor og dunste af, inden de kommer indenfor. Gennemtræk kan dog også gøre det. 

  • SLUK for elektronikken. Støvpartikler, der bliver brændt af, frigiver mange kemikalier. Også om natten. 

  • Pak plys og plast i kasser med låg. 

  • Vask og støvsug alt og alting i børneværelset med regelmæssige mellemrum. 

  • Pas på med alt det bløde – både når det gælder plys og plast – vask og skrub. 

  • Lugt til produktet inden du køber – en duft af kemikalier antyder problemer. Også selv om det lugter godt og sødt af jordbær.  

Tal og råd er i en let redigeret udgave fra Miljøstyrelsen, 2007, udarbejdet i forbindelse med kampagnen ”Luk luften ind”.