Test af vådservietter

I den seneste udgave af TÆNK er vådservietter blevet testet for indhold af problematiske stoffer som f.eks. parfume, allergifremkaldende og miljøproblematiske stoffer. Testvinderne er svanemærkede. Men det er der også nogle af de produkter, som får en middel karakter, der er. Hvordan hænger det sammen? Få forklaringen her.

Baby

I testen i TÆNK har man valgt at give de vådservietter, der indeholder phenoxyethanol, en middel karakter. Det skyldes, at EU’s videnskabelige komité for Forbrugersikkerhed, Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) netop nu er ved at vurdere, om der er grundlag for at sænke den nuværende grænse for indhold af phenoxyethanol i kosmetiske produkter til børn under 3 år. Baggrunden er, at en fransk rapport har foreslået et lavere indhold, end det der er tilladt at anvende i dag. Hvis SCCS kommer med en anbefaling om, at mængden af phenoxyethanol bør begrænses, vil det automatisk føre til, at Svanemærket strammer kravene og samtlige producenter, der benytter Svanemærket, vil blive pålagt at efterfølge kravene.

Hvorfor indeholder vådservietter phenoxyethanol?

  • Phenoxyethanol er et konserveringsmiddel, der anvendes for at sikre, at der ikke kommer vækst af bakterier i produkterne.
  • Phenoxyethanol er meget udbredt i kosmetiske produkter, fordi det i modsætning til mange andre konserveringsmidler ikke er problematisk for miljøet eller allergifremkaldende.

Skrappe krav til produkter til børn

Når et produkt er Svanemærket, er det en garanti for, at produktet er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori, og at der er taget hensyn til sundheden. Som tommelfingeregel gælder, at jo tættere på kroppen produkterne bruges, og jo mindre kroppe de er beregnet til, desto skrappere er kravene.

Svanemærket stiller allerede i dag meget skrappe krav til indholdet i kropsplejeprodukter til børn. Vi holder hele tiden øje med, hvad der sker og følger den nyeste viden og forskning om kemiske stoffer. Kravene til Svanemærket vurderes ud fra den tilgængelige videnskabelige viden og baseres på dokumentation og anbefalinger fra myndigheder og uvildige eksperter.