Er naturlige plejeprodukter de grønneste?

Økologisk shampoo, naturkosmetik og miljømærkede cremer. Parabener, hormonforstyrrende og allergifremkaldende stoffer. Flere og flere danskere vil gerne vælge plejeprodukter, der ikke skader deres sundhed og som også mindsker miljøbelastningen. Men hvad er reelt det gode valg?

Kvinde køber ind

Mange vælger plejeprodukter, der markedsfører sig som naturlige ud fra en forestilling om, at de er mindre skadelige for sundheden, eller at fremstillingen af dem belaster miljøet mindre end andre produkter. Som udgangspunkt er naturlige plejeprodukter dog ikke mindre sundhedsskadelige end produkter med syntetiske ingredienser. Eksempelvis er ekstrakter fra visse planter og blomster blandt de mest allergifremkaldende ingredienser, vi kender, så hvis man vil undgå allergi, er det ikke altid godt at vælge naturlige plejeprodukter.

Samtidig tager de naturlige plejeprodukter ikke nødvendigvis højde for, om ingredienserne er mere eller mindre miljøskadelige, når de fx ledes ud i afløbet, eller for hvor meget emballagen belaster miljøet.

Hvis man vil bruge plejeprodukter, der tage hensyn til både vores sundhed og miljøet, er det bedste valg derfor dem, der er mærket med det officielle, grønne Svanemærke. For svanemærkede plejeprodukter vurderer hele produktets livscyklus ift. miljøbelastningen ved fx fremstilling, brug og emballage.

Mange svanemærkede plejeprodukter indeholder økologiske ingredienser, men det er ikke et krav. Det er det derimod, at produkterne opfylder en række skrappe kriterier, som løbende bliver strammet for hele tiden at påvirke både produktionen og vores forbrug i en bæredygtig retning.

Svanemærket garanterer, at dit plejeprodukt er fri for...

  • Parabener
  • MI
  • Nanopartikler
  • Ingredienser, der er på EU´s liste over stoffer, som er mistænkte for at være hormonforstyrrende eller klassificeret som allergene
  • Parfume og duftstoffer, når det er produkter til babyer og børn
  • Parfumestoffer, som er klassificeret allergene, eller nogle af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer i mængder over 0,01 pct. i produkter til voksne

Går længere end lovgivningen

Kriterierne for svanemærkede produkter går længere end lovgivningen. I 2008 blev alle parabener fx forbudt i svanemærkede plejeprodukter, selv om myndighederne først senere indførte et forbud mod visse parabener – der netop i år er blevet ophævet for bl.a. solcreme til børn pga. nye regler fra EU. De svanemærkede plejeprodukter er dog stadig helt uden parabener.

”Parabener er effektive konserveringsmidler, men mange af dem er dokumenteret hormonforstyrrende. Hormonforstyrrende stoffer kan bl.a. føre til for tidlig kønsmodning, fedme og fertilitetsproblemer. Derfor må svanemærkede plejeprodukter ikke indeholde parabener eller andre stoffer, der står på EU´s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Vi har også valgt at forbyde MI i svanemærkede plejeprodukter, fordi det er et kraftigt allergifremkaldende stof. Det er lovligt at anvende i plejeprodukter i dag, men EU´s videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed (SCCS) er ved at lave en ny risikovurdering og har varslet et forbud imod MI”, fortæller Lisbeth Engel Hansen fra Miljømærkning Danmark.