Klar - parat - madpakkestart

Et nyt skoleår venter lige om hjørnet. Det gør også mange uger med madpakker, der skal smøres, og dermed daglige hovedbrud over, om ungerne nu også spiser deres mad, og hvordan man kan snige ekstra sunde sager ned i madkassen, så de får energi til at lære alt det nye.

kvinde skærer tomater ud

Men der er også vigtigt at være på vagt over for madpakkens øvrige indhold. Madpapir er nemlig ofte tilsat fluorstoffer og andre kemikalier, som er sundhedsskadelige.

”Fluorstoffer bruges som belægning på madpapir, så fedt og væske ikke kan trænge igennem. Fluorstofferne i emballage og madpapir, de såkaldte per- og polyfluorerede stoffer, er hormonforstyrrende og samtidig mistænkt for at være kræftfremkaldende. Når man smører en madpakke og lægger madpapir mellem madderne, som ofte hygger sig mange timer i tasken, er der dermed risiko for, at en del fluorstoffer ender i din mad og efterfølgende i din krop. De er meget svært nedbrydelige og ophober sig både i miljøet og i kroppen. Derfor må man ikke tilsætte fluorstoffer i svanemærket madpapir”, fortæller Jakob Waidtløw fra Miljømærkning Danmark.

Derudover er man med svanemærket madpapir garanteret, at det er fremstillet med begrænsede mængder af energi og af andre kemikalier, der kan skade mennesker og miljø.

Svanemærket madpapir kan fås i de fleste supermarkeder og dagligvarebutikker.

Svanemærket er et af Danmarks to officielle miljømærker. Når man køber miljømærkede produkter, er man garanteret, at de er blandt de bedste på markedet, både når det gælder miljø, sundhed og kvalitet. Kravene til miljømærkede produkter strammes hvert 4.-5. år, og kravene er skrappere end lovgivningen ift. til bl.a. brug af parabener og andre stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og brug af phthalater og flammehæmmere.

System.Xml.XmlException: Navne må ikke indeholde tegnet ' ', hexadecimal værdi 0x20.
   ved System.Xml.XmlConvert.VerifyNCName(String name, ExceptionType exceptionType)
   ved System.Xml.XmlQualifiedName.Verify()
   ved System.Xml.Xsl.XsltArgumentList.AddParam(String name, String namespaceUri, Object parameter)
   ved Sitecore.Web.UI.WebControls.XslFile.AddParameters(XsltArgumentList list, Item item)
   ved Sitecore.Web.UI.WebControls.XslFile.DoRender(HtmlTextWriter output, Item item) Xsl file could not be processed: /xsl/Ecolabel/Rows/RelatedArticles.xslt