Miljøvenlige julegaver

For at opfylde det ønske behøver du ikke at starte en større gør-det-selv-produktion. Det er heldigvis langt mere enkelt: Du skal blot gå efter produkter med Svanemærket og EU-Blomsten.

miljøvenlige julegaver

Hver dansker bruger omkring 3.000-6.000 kr. på julegaveindkøb. Der langes med andre ord et meget stort antal produkter over disken i landets butikker hvert år til jul. Her får du inspiration til, hvordan du kan gøre dit julegaveindkøb til familien mere miljøvenligt.

Ren forkælelse til manden eller kvinden?

Selvom manden derhjemme måske ikke går så meget op i plejeprodukter, så sætter flere og flere mænd faktisk pris på gode produkter. Så skal kæresten have plejeprodukter i julegave, kan du vælge lækre svanemærkede produkter fra fx Derma, Neutral eller Änglamark, som har hudplejeserier til mænd.

Forkælelse står sikkert højt på fruens ønskeseddel, og her er der også mange grønne valgmuligheder fx produkter fra Rudolph Care og Zenz. Med Svanemærket undgår du bl.a. parabener, og stoffer, der står på EU´s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Samtidig er brugen af parfumestoffer begrænset.

Du kan også vælge at forkæle jer begge to med et ophold på et svane- eller blomstmærket hotel. Her er bæredygtighed i højsædet i hele hotellets drift.

Praktiske ting og legetøj til børnene

For familiens mindste er julen ofte forbundet med, at der er pakker med legetøj under juletræet. Der findes i dag et stort udvalg af svanemærket legetøj fra Dantoy. Bl.a. køkkengrej, klodser, bobslæde og den velkendte scooter til små børn. Svanemærket legetøj er et godt valg for børnenes sundhed, da der fx hverken må være bisphenol A eller ftalater i plasten. Begge stoffer, der kan være hormonforstyrrende.

Mange forældre bruger også julen som anledning til at ønske sig praktiske ting til børnene. Er ønsket tøj, kan du kigge efter Svane- eller Blomstmærket. Miljømærkerne udelukker nemlig anvendelsen af en lang række skadelige kemikalier i fremstillingsprocessen, og derfor er de heller ikke i det færdige tøj.

Også hvis ønsket er nye møbler til børneværelset, er det en god idé at kigge efter Svanemærket. Bl.a. fordi der er skrappe miljøkrav til de lakker og lim, der anvendes i produktionen, samt til afdampning af formaldehyd ved de anvendte plader af træ. Men også fordi børnemøbler med Svanemærket bliver målt på styrke, sikkerhed, stabilitet, og om det kan tåle slid. Det giver møbler af god kvalitet, der kan holde længere. Fx har Hoppekids et stort udvalg af svanemærkede senge og Collect Furniture har svanemærkede stole og borde.