Indkøbernetværk gør en forskel

Miljømærkning Danmarks indkøbernetværk ”Vi køber miljømærket – Et netværk for indkøb med omtanke” har fået solidt fodfæste: Virksomhederne har netop afrapporteret deres indkøb af miljømærkede produkter og services. Miljømærkning Danmark er på trapperne med en ny version af afrapporteringsprogrammet. Og øget efterspørgsel har allerede skabt øget udbud.

Indkøbernetværk logo

I oktober 2012 lancerede Miljømærkning Danmark indkøbernetværket ”Vi køber miljømærket - Et netværk for indkøb med omtanke". Netværket bliver løbende udvidet, og medlemmer forpligter sig bl.a. til årligt at levere en opgørelse over, hvilke miljømærkede varer og services der er indkøbt – og til at dokumentere en målbar forbedring i disse indkøb år for år.

De første opgørelser er afleveret

Netværkets medlemmer har netop afleveret deres første opgørelse over miljømærkede indkøb, og det er man glade for hos Miljømærkning Danmark:

- "Vi befinder os i opstartsfasen, og derfor er vi meget tilfredse med, at virksomhederne allerede nu har afrapporteret deres miljømærkede indkøb. Systemet, hvor medlemmerne kan afrapportere deres indkøb af miljømærkede produkter, blev trods alt først lanceret i maj 2013. Og det kræver tid at få det ud til medlemmerne og at finde løsninger, hvis virksomheden ikke i forvejen har et system til at adskille almindelige indkøb fra mærkede indkøb eller til at opgøre indkøbene centralt", fortæller Ingrid Elmedal, konsulent i Miljømærkning Danmark og fortsætter:

- "Vi er rigtig godt på vej. Virksomhederne har fået lavet nulpunktmålinger, som de kan sigte mod at forbedre næste år. Der er indtil videre blevet rapporteret miljømærkede indkøb for 33 mio. kroner, hvilket dækker over udvalgte produkter og serviceydelser. Og vi arbejder lige nu på version 2 af rapporteringssystemet, så det bliver mere smidigt. Det vil blandt andet give virksomhederne mulighed for at trække data ud og fx hente grafer til egne CSR-rapporter. Version 2 forventes at være færdig i slutningen af første kvartal".

Efterspørgsel øger udbuddet

Indkøbernetværket er for virksomheder, som vil styrke deres miljøarbejde og være en del af et forum, hvor de kan få sparring fra andre. Medlemsvirksomhederne kan også deltage i seminarer og få hjælp fra Miljømærkning Danmarks eksperter til at forbedre deres miljø- og indkøbspolitik. 

- "På vores forrige brancheseminarer havde vi fokus på rengøringsservice og møbler, da vi ved, at det er nogle af de områder, som vores netværk efterspørger. Når efterspørgslen er der, så kommer udbuddet som regel også – og det har også været tilfældet på disse to områder, hvor vi i løbet af 2013 fik nye licenshavere. Netværket skaber på den måde nogle sikre win-win-situationer, hvor producenterne bliver garanteret en efterspørgsel, og hvor medlemmerne i samlet flok opnår et større udbud", siger Ingrid Elmedal.

Læs mere om indkøbernetværket. Læs også artiklen ”Nykredit kåret som årets grønne indkøber”.