Svanemærket forbyder mikroplast i hudplejeprodukter

Gennem 2013 har mikroplast været et omdiskuteret emne i både danske og nordiske medier. For at forebygge problemer med mikroplast i miljøet forbyder Svanemærket mikroplast i kosmetiske produkter med det samme.

Kvinde vasker ansigt

- "Mængden af mikroskopiske stykker af plast stiger i vores have. I dag har vi begrænset viden om, hvor stort problemet med mikroplast fra kosmetik er. Men som en rent forebyggende foranstaltning, har Nordisk Miljømærkning besluttet at udelukke mikroplast i kosmetik, med øjeblikkelig virkning",

siger Lisbeth Engel Hansen, kriteriechef i Miljømærkning Danmark.

Mikroplast er små plastikpartikler mindre end 1 mm. De forekommer primært i skrubbecremer, mascara, foundation, læbepomade og lign. Men du kan også finde dem også i tandpasta, showergel, ansigtsrens og deodoranter.

Fordi mikroplast er så små partikler, passerer de ofte rensningsanlæggene og ender i havene og søer, hvor de bliver spist af muslinger, fisk og andre dyr og forårsage skade. Nogle typer af mikroplast nedbrydes gradvist af sollyset til endnu mindre partikler og kan derefter frigive forskellige stoffer, der kan skade vandlevende organismer.