Guide til strandtur fri for unødig kemi

Solcreme – tjek. Håndklæde – tjek. Skovl og spand – tjek. Madpakke – tjek. Og så afsted.
Sommerdage er lig med strandture, og ungerne kan ofte ikke komme hurtigt nok ud af døren, når solen skinner allerede fra morgenstunden. Miljømærkerne har samlet en guide til en bæredygtig strandtur fri for unødig kemi.

foedder i sand

Solcreme

Et svanemærket solprodukt er din bedste ven, når du tager til stranden. Svanemærkede solprodukter er garanteret fri for alle parabener, nanopartikler, MI samt ingredienser fra EU´s liste over stoffer, der er mistænkte for at være hormonforstyrrende eller klassificeret som allergene. Samtidig er alle svanemærkede solprodukter til babyer og børn uden parfume. Men husk at bruge rigeligt og smøre mere creme på efter en tur i bølgerne.

Håndklæde

Miljømærkede håndklæder er produceret med omtanke og belaster miljøet mindst muligt på deres vej gennem produktionsprocessen. Fx må der i arbejdsprocessen ikke anvendes farvestoffer, der er klassificeret kræftfremkaldende, skadelige for forplantningsevnen eller der kan give anledning til celleforandringer. Og så er der forbud mod at bruge klor til blegning. De er ikke er tilsat skadelige stoffer for at virke blankere, blødere eller tykkere, som andre ikke-miljømærkede boligtekstiler kan være.

Strandlegetøj

Når ungerne skal have en pause fra baderiet, skal der være legetøj i tasken, så sandet kan udforskes. Svanemærket sandlegetøj, skovle, spande, vandkander og picnic-sæt i plast er fri for ftalater. Ftalater er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og nogle af dem er dokumenteret skadelige for reproduktionen. Svanemærket legetøj er også fri for PVC og parfume og tager desuden hensyn til miljøet under produktion og ved udvinding af råstoffer.

Madpakke

En dag på stranden kræver god proviant. Og når madpakken skal pakkes ind, kan du med fordel bruge svanemærket madpapir. Papiret, der anvendes til svanemærket madpapir, er produceret med et lavt forbrug af energi og med en minimal udledning af forurenende stoffer. Og så er det ikke tilsat fluorstoffer. Madpapir er ofte tilsat fluorstoffer, som afviser fedt fra maden, men en del af stofferne kan ende i din mad – og så ophobes de i kroppen. Nogle af fluorstofferne er hormonforstyrrende og samtidig mistænkt for at være kræftfremkaldende, men du kan trygt vælge svanemærket madpapir, der ikke er tilsat flourstoffer og andre kemikalier, som kan skade mennesker og miljø.