Syv skarpe til ferien

Kig efter miljømærkerne, når du planlægger ferie. Både for familiens og miljøets skyld.

kvinde og pige på græsplæne

1. Brug Svanen mod solen
Med en svanemærket solcreme beskytter du dig ikke blot mod solens farlige stråler, men også mod skadelige kemikalier. Svanemærkede solcremer er bl.a. fri for konserveringsmiddel MI og andre stoffer, der er klassificeret som allergifremkaldende. De er desuden fri for parabener og andre stoffer, som er på EU´s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Og så er solcremerne fri for farvestoffer og konserveringsmidler, der kan ophobes i fødekæden. Solcremerne til babyer og børn er altid uden parfume. Men husk at bruge nok og at en hvilken som helst solcreme er bedre end ingen solcreme.

2. Husk håndklædet
Slæng dig på et håndklæde mærket med Blomsten. Blomstmærkede tekstiler er produceret med omtanke. Fx må der i arbejdsprocessen ikke anvendes farvestoffer, der er klassificeret kræftfremkaldende, skadelige for forplantningsevnen eller der kan give anledning til celleforandringer. Og så er der forbud mod at bruge klor til blegning.

3. Sov godt og trygt

Kig efter Svanen eller Blomsten, hvad end du ønsker at feriere på vandrehjem, campingplads, feriecenter, hotel eller kro. Svanen og Blomsten stiller bl.a. skrappe krav til forbrug af energi og vand, mængde af affald og brug af vedvarende ressourcer.

4. Vælg spisested med omtanke
Holder du ferie i Sverige eller Norge, kan du spise en miljøvenlig middag på en af de mange svanemærkede restauranter og kroer. Svanen stiller bl.a. krav om, at spisestedet skal minimere sit energiforbrug, undgå miljøfarlige kemikalier og sortere sit affald. Derudover skal en vis del af maden være økologisk og lokalproduceret, ligesom fx papiret skal være miljømærket.

5. Svanemærk dit bad
Brug svanemærkede produkter, når du skal vaske sand, saltvand og sved bort. Så skåner du åer, søer og vandløb mod miljøskadelige stoffer, og du tager hensyn til din egen sundhed. Der findes i dag et stort udvalg af svanemærket shampoo, balsam, bodylotion og bodyshampoo. Husk også at spare på vandet.

6. Spis grønne madpakker
Pak madpakken ind i svanemærket madpapir, når familien skal på udflugt. Så bidrager du til at reducere udledningen af CO2, og du er med til at skåne vandmiljøet. Papiret, der anvendes til svanemærket madpapir, er produceret med et lavt forbrug af energi og med en minimal udledning af forurenende stoffer. Og så er det ikke tilsat fluorstoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Hvis maden oven i købet er økologisk, bliver din madpakke ekstra grøn.

7. Tænk på transporten
Tag cyklen, når du skal til stranden, hvis det er muligt. Så undgår du sand i bilen og får naturlig aircondition i håret.

---------------

Vi ønsker dig en dejlig sommer!