Vælg Svanemærket og undgå triclosan

Svanemærkede plejeprodukter sikrer stiller nemlig skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer.

mand med solcreme

Flere medier omtaler i dag testresultater fra Rigshospitalet, som viser, at en lang række kemiske stoffer, som vi møder i dagligdagen, kan påvirke mænds fertilitet. Blandt andet nævnes UV-filtre, som bruges i solcremeprodukter, phthalater, som er plastblødgørere og det antibakterielle stof, triclosan.
 
Svanemærket stiller krav om, at de stoffer der er på EU´s liste over potentielt hormonforstyrrende stoffer ikke må anvendes, og det er dermed muligt at undgå disse stoffer ved at vælge de svanemærkede solcremer og andre plejeprodukter.

Svanemærkets skrappe krav til miljø og sundhed

”Forbrugerne kan trygt vælge de svanemærkede plejeprodukter, for et af formålene med miljømærkning er netop at beskytte både mennesker og miljø mod virkningen af skadelige kemikalier. Derfor stiller vi skrappe krav til dét der er i”, siger Michael Kristensen, teamleder i Miljømærkning Danmark.
 
Han fortsætter:
”I forhold til solcreme vil jeg gerne understrege, at det er meget vigtigt at bruge solcreme for at undgå at blive solskoldet med risiko for at udvikle hudkræft. Derfor må konsekvensen af de nye resultater fra Rigshospitalet endelig ikke blive, at forbrugerne vælger solcreme fra. Man skal bare vælge dem uden de problematiske stoffer og altså gå efter Svanemærket”.
 
Svanemærket stiller ofte mere vidtrækkende krav end lovgivningen. Og det gælder både inden for miljø og sundhed. Og som nævnt er de stoffer, der mistænkes som hormonforstyrrende fra EU’s prioriteringsliste helt forbudt i cremer, deodoranter og shampoo, indtil de er testet og eventuelt frikendt for mistanken om hormonforstyrrende effekter.
 
Det er ikke alene i svanemærkede plejeprodukter, du undgår de hormonforstyrrende stoffer fra listen. Eksempelvis også i svanemærkede rengøringsmidler og håndopvask stiller Svanemærket krav om, at disse stoffer ikke må anvendes. Og i Svanemærket legetøj er det fx ikke tilladt at tilsætte phthalater, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Du kan vælge blandt et stort udvalg

Du kan i dag finde et stort udvalg af svanemærkede plejeprodukter – og produkter i alle prisgrupper. Kig efter Svanen, når du køber solcreme, sæbe, shampoo, balsam, bodylotion og tandpasta. Men også når du næste gang skal købe bind, vatrondeller, tandpasta og læbepomader. Du finder en oversigt her.

Du kan købe produkterne hos mange forhandlere

Produkterne forhandles bl.a. i dagligvarebutikker, hos Matas og på ditApotek. Du kan også finde udvalgte produkter i f.eks. Magasin eller på nettet.