Svanemærket er garanti for korrekt energimærke

En ny undersøgelse fra Forbrugerrådet TÆNK viser, at mere end hvert tredje produkt har fejl i energimærkningen. Hvis du vil være sikker på, at energimærkningen er korrekt, kan du efterspørge svanemærket produkter.

svanemærket køleskab

Der er flere gode grunde til at kigge på energiforbruget, når du skal købe nyt køleskab, fryser, tørretumbler, vaske- eller opvaskemaskine. Du kan nemlig både skåne din pengepung og miljøet ved at vælge et energieffektivt produkt.

Ifølge Forbrugerrådet TÆNK kigger 97 % af forbrugerne i dag efter energimærket, når de køber nye hvidevarer eller elektronik. En ny undersøgelse fra Forbrugerrådet TÆNK viser dog, at der er fejl på mere end hvert tredje energimærke.

- Producenterne deklarerer selv deres produkter med energimærket, og flere undersøgelser i løbet af de seneste år har vist, at der altid er mange fejl i mærkningen. Vi vil derfor opfordre forbrugerne til at efterspørge svanemærkede hvidevarer, siger Thomas Christensen, nordisk PA i Miljømærkning Danmark.

Svanen er en garanti for forbrugerne

Det nordiske miljømærke Svanen garanterer både, at de hårde hvidevarer lever op til skrappe energikrav, og at du trygt kan stole på energimærkningen:

- Svanens kriterier for hårde hvidevarer fokuserer først og fremmest på kravene til maskinens brug, hvor den største miljøbelastning opstår. Det betyder, at de svanemærkede produkter skal leve op til skrappe krav i forhold til energiforbrug, forklarer Thomas og fortsætter:

- Svanens kriterier kræver desuden, at produktet bliver testet på akkrediterede testlaboratorier for at sikre korrekt mærkning med energimærket. På den måde sikrer vi, at forbrugeren nemt kan træffe et valg, der er godt for både miljøet og egen pengepung.

Kun de bedste produkter er svanemærket

nergimærkning af visse produkter er en obligatorisk mærkningsordning fra EU. Derudover stiller EU minimumskrav til energirelaterede produkters energieffektivitet. Det sker med de såkaldte ecodesignkrav, som sikrer, at de mindst energieffektive produkter bliver fjernet fra markedet.

- For hvidevarer har vi harmoniseret Svanens kriterier med EU’s energimærkningsforordning. Og eftersom det altid kun skal være de bedste produkter, der kan leve op til Svanens kriterier, sætter vi høje krav til energieffektiviteten. Det betyder, at et svanemærket køleskab, fryser, vaske- eller opvaskemaskine altid ligger i den høje ende af energimærkets skala – dvs. A+++ efter de nyeste kriterier, og for en Svanemærkede tørretumbler A+, forklarer Thomas Christensen.

Indtil videre er udvalget af svanemærkede hvidevarer dog ret begrænset, men Miljømærkning Danmark håber, at flere producenter fremover vil vælge Svanen til. Svanen giver nemlig både forbrugerne en garanti for et godt valg – og producenterne en garanti for, at deres produkt er energieffektivt og bærer et korrekt energimærke.  Der findes i dag svanemærkede opvaskemaskiner, vaskemaskiner og en række andre svanemærkede el-forbrugende produkter til boligen som varmepumper og tv.

Svanens krav til hårde hvidevarer

Svanemærkede hårde hvidevarer opfylder krav på områder som:

• El- og vandforbrug,
• Effekt inden for vask, opvask, skylning, centrifugering og tørring samt kondensering,
• Reduceret påvirkning af ozonlaget gennem forbud mod anvendelse af ozonnedbrydende kølemedier og blæsemidler til isoleringsskum,
• Reduceret bidrag til den globale opvarmning ved at kræve minimal anvendelse af stoffer som udleder CO2 (ækvivalenter) i atmosfæren,
• Reduceret brug af materialer, som er farlige for miljø og sundhed,
• Krav til bestemte materialer og kemikalier,
• Genanvendelse af materialer
• Korrekt brug af hvidevaren med udførlig information og instruktion til kunden.