Svanemærket betaler sig

Pressemeddelelse  I dag fylder det nordiske miljømærke Svanen 25 år. Det er der god grund til at fejre for dansk erhvervsliv. En ny undersøgelse fra Nordisk Ministerråd viser nemlig, at virksomheder opnår mange fordele ved at svanemærke deres produkter og serviceydelser.

I dag er det 25 år siden, Nordisk Ministerråd besluttede, at forbrugerne i Norden skulle have en enkel og overskuelig mulighed for at gøre deres forbrug mere miljøvenligt. Det er både kommet forbrugerne og miljøet til gavn. Men det er også kommet danske virksomheder til gavn.

- Jeg er glad for at se, at der kommer stadig flere svanemærkede produkter på hylderne, så vi nu er oppe på over 8.000 produkter. Virksomheder kan se fordelen ved at have et miljømærke på deres produkter og tjenester, som mange forbrugere går efter. Jeg håber, at endnu flere virksomheder vil få øjnene op for, at det kan betale sig at svanemærke deres varer, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

En ny undersøgelse fra Nordisk Ministerråd – ”The Nordic Swan and companies – Is it worthwhile to acquire the Swan Label?” – viser, at det er en god investering for virksomheder at være Svanemærket. Flere virksomheder i undersøgelsen peger bl.a. på, at Svanemærket er med til at generere innovation, øge kundernes interesse for produktet/virksomheden, reducere ressourceforbruget og gøre det nemt at kommunikere virksomhedens miljømæssige arbejde.

De mange fordele afspejler sig i udbuddet. I løbet af kun fem år er udvalget af svanemærkede produkter og serviceydelser i Danmark fordoblet – fra 3.500 handelsnavne i 2008 til over 8.000 i 2014. Et af de nyeste produkter på markedet er varmebehandlet træ fra virksomheden Royal Træ:

- Efter flere års udviklingsarbejde har ”Royal Termo Træ” fået Svanemærket i september, det har været indsatsen værd. Svanen er beviset for, at vores varmebehandlede alternativ til trykimprægneret træ både miljømæssigt og kvalitetsmæssigt er et supergodt produkt. Vores svanemærkning har skabt meget efterspørgsel, også blandt ledende arkitekter, så forretningsmæssigt tegner det til at blive en stor kommerciel succes, fortæller fabrikant Lars Højmann Kristensen fra Royal Træ.

Der blev i 2013 omsat for mere end 6,5 mia. kr. svanemærkede produkter og serviceydelser, og hele 89 pct. af danskerne kender Svanemærket. I Danmark findes svanemærkede produkter inden for 46 forskellige produktgrupper – lige fra sæbe, vaskepulver, husholdningspapir, legetøj, byggeprodukter, el-artikler og møbler til svanemærkede serviceydelser, som fx rengøring, trykkerier og hoteller.

Et af de særlige kendetegn ved Svanemærket er, at hele produktets livscyklus fra råvarer til produktion, brug, bortskaffelse og recirkulering er med i vurderingen, når kravene til svanemærkede produkter fastsættes. Og det er ifølge Martin Fabiansen, Direktør for Miljømærkning Danmark, en af grundene til mærkets succes:

- Det giver i sig selv god mening, for det kan bl.a. give mindre ressourceforbrug og dermed en økonomisk besparelse. Svanen giver også konkurrencefordele på andre måder. Produkter og ydelser med Svanemærket differentierer sig på markedet og er efterspurgte af både forbrugere og virksomheder. Det hænger bl.a. sammen med det høje kendskab og tillid til Svanemærket samt naturligvis de skrappe miljøkrav, der er langt forud for lovgivningen. F.eks. er Svanens krav til brændeovne allerede skrappere end de krav, der kommer i EU om nogle år. Danske virksomheder, der arbejder med Svanen, får altså et forspring i både den nationale og den globale konkurrence.

System.Xml.XmlException: Navne må ikke indeholde tegnet ' ', hexadecimal værdi 0x20.
   ved System.Xml.XmlConvert.VerifyNCName(String name, ExceptionType exceptionType)
   ved System.Xml.XmlQualifiedName.Verify()
   ved System.Xml.Xsl.XsltArgumentList.AddParam(String name, String namespaceUri, Object parameter)
   ved Sitecore.Web.UI.WebControls.XslFile.AddParameters(XsltArgumentList list, Item item)
   ved Sitecore.Web.UI.WebControls.XslFile.DoRender(HtmlTextWriter output, Item item) Xsl file could not be processed: /xsl/Ecolabel/Rows/RelatedArticles.xslt