KIWI får svanemærket butik

Discountkæden KIWI får i dag overrakt svanemærke-certifikat af miljøminister Kirsten Brosbøl. Jylland får hermed sin første svanemærkede butik, der sikrer kunderne et stort sortiment af miljømærkede og økologiske varer.

Kirsten Brosbøl overrækker svanecertifikat til Kiwi Lystrup

Butikken, som ligger i Lystrup ved Aarhus, er første dagligvarebutik i KIWI-kæden, der kan bryste sig med Svanemærket.

I en svanemærket butik finder du et bredt sortiment af miljømærkede og økologiske varer på hylderne. Men det handler om mere end det. Butikken skal også nedbringe energiforbruget ved at dække de energikrævende kølediske af, de skal anvende miljømærkede rengøringsmidler og begrænse, sortere og behandle affaldet på den mest hensigtsmæssige måde. Og så er personalet uddannet i miljøspørgsmål, så kunderne hjælpes til at træffe miljøvenlige valg. Og det bakker miljøminister Kirsten Brosbøl op om.

- 'Der er god grund til at glæde sig over, at Jylland nu får sin første svanemærkede butik. Produkter med Svanen eller Blomsten indeholder mindre skadelig kemi, genererer mindre affald og gør det langt nemmere at træffe grønne valg på indkøbsturen. Jeg arbejder for at gøre miljømærkerne Blomsten og Svanen mere udbredte, og min kommende strategi om forebyggelse af affald vil også indeholde initiativer, der skal gøre miljømærkerne mere udbredte', siger miljøminister Kirsten Brosbøl. 

Miljømærkning Danmark der har ansvaret for Danmarks officielle miljømærker, Svanemærket og EU's Blomst, er også begejstrede over, at KIWI-kæden har anstrengt sig for at blive Svanemærket.

- 'KIWI har udvist et stort engagement og professionalisme i forbindelse med ansøgningen om Svanemærket. Noget der utvivlsomt også vil smitte af på kunderne. Som Svanemærket butik med et stort udvalg af miljømærkede varer, giver KIWI kunderne gode muligheder for at vælge miljørigtigt. Det er vi glade for', siger Martin Fabiansen, direktør for Miljømærkning Danmark.

Fakta om Svanemærket

Svanemærket gør det enkelt for dig at vælge de miljømæssigt bedste produkter og serviceydelser. Målet med miljømærket er at mindske forbruget samlede miljøbelastning. Derfor ser Svanemærket på hele produktets rejse og de miljøproblemer der opstår undervejs – til gavn for mennesker, miljø og for jordens ressourcer.

Når en svanemærket butik anlægger et helhedsorienteret syn på miljøarbejdet, handler det om alt fra et bredt udbud af økologiske og miljømærkede varer over et lavt energiforbrug og til effektiv affaldshåndtering i butikken.

Der findes nu tre dagligvarebutikker med det nordiske miljømærke Svanen i Danmark. Ud over KIWI i Lystrup er Irma på Islands Brygge og SuperBrugsen i Hvalsø svanemærkede.