Svanemærkede brændeovne er på forkant med loven

Svanemærkede brændeovne lever allerede op til de nye regler, der trådte i kraft den 27. januar. Til oktober strammer Svanemærket sine kriterier for brændeovne yderligere – og er dermed med til at drive udviklingen i en endnu mere bæredygtig og konkurrencedygtig retning.

Brændeovn med brændekurv

Der er i disse dage godt gang i brændeovnen i mange danske hjem. Den skaber både varme og hygge i en ellers kold og mørk tid. Men brændeovne står også for det største danske udslip af sundhedsskadelige partikler.

Nu skal skrappere miljøkrav til brændeovne, der fremover bliver solgt i Danmark, give renere røg. De nye regler, der trådte i kraft  den 27. januar, betyder, at en brændeovn fremover maksimalt må udlede 5 g partikler pr. kg. træ, mens de før måtte udlede 10 g. Fra 2017 strammes loven yderligere til 4 g pr. kg.

I Danmark er 9 ud af 10 nye brændeovne svanemærket efter de kriterier, der gælder indtil oktober, og de bliver ikke påvirket af de nye lovkrav. De lever nemlig allerede op til både de nye danske krav – og til de EU-miljøkrav, der træder i kraft i 2022:

- 'Et af kravene til en Svanemærket brændeovn har siden 2011 været, at den maksimalt måtte udlede 4 g partikler pr. kg træ. Det er dermed et godt eksempel på, hvordan danske virksomheder, der arbejder med Svanemærket, for et forspring i både den nationale og den globale konkurrence', siger Thomas Christensen, nordisk produktansvarlig fra Miljømærkning Danmark.

Strammere krav skaber en bæredygtig udvikling

Kravene til miljømærkede produkter og serviceydelser bliver løbende strammet på baggrund af den nyeste viden og udviklingen i markedet, så miljømærkerne hele tiden går foran loven. Det er en del af miljømærkernes DNA.

- 'Derfor har vi i takt med udviklingen også revideret kriterierne for brændeovne. Det betyder, at svanemærkede brændeovne fra oktober 2015 kun må udlede 3 g partikler pr. kg. træ. Og i 2017 strammer vi kravene yderligere til 2 g partikler', fortæller Thomas Christensen fra Miljømærkning Danmark. 

Når man vælger at miljømærke sine produkter eller serviceydelser – eller når man som forbruger vælger et produkt, der er mærket med Svanen eller EU Blomsten – er man derfor med til at drive produktudviklingen i en mere bæredygtig retning.

- 'Det giver mening, at vi strammer lovkravene, efterhånden som teknologien gør det muligt, og det frivillige Svanemærke er med til at fremme udviklingen ved at stille endnu skrappere krav til de grønne frontløbere. Danmark går forrest. De danske brændeovnsproducenter er i dag blandt de bedste til at lave rene brændeovne, og de nye regler gør os rustet til også i fremtiden at kunne levere effektive brændeovne til det internationale marked', siger miljøminister Kirsten Brosbøl i en pressemeddelelse.