Cheval Blanc vinder miljøministerens pris Virksomheder uden affald

Virksomheden Cheval Blanc er vinder af miljøministerens pris ”Virksomheder uden affald”. Prisen bliver overrakt i dag af miljøminister Kirsten Brosbøl.

Prisoverrækkelse

Virksomheden Cheval Blanc driver kantiner i offentlige og private virksomheder over hele landet. Og de ved, hvordan man forebygger madspild.

Cheval Blanc har reduceret deres madspild med en tredjedel ved bl.a. at portionsanrette maden, bruge alle spiselige dele af råvarerne og veje spildet i køkkenet fra både buffeten og gæsternes tallerkener.

Dette bliver i dag belønnet, når miljøminister Kirsten Brosbøl overrækker prisen ”Virksomheder uden affald”. Prisen blev stiftet i forbindelse med regeringens Strategi for affaldsforebyggelse – Danmark uden affald II, som Kirsten Brosbøl lancerede i starten af året.

Cheval Blanc driver også en svanemærket kantine

Miljømærkning Danmark er glade for, at prisen går til netop Cheval Blanc, da virksomheden driver en svanemærket kantine, nemlig Statsministeriets kantine.

”Cheval Blanc driver en af Danmarks to svanemærkede kantiner, men vi håber, at det kun er et spørgsmål om tid, før vi ser flere kantiner og restauranter blive svanemærkede. Det kræver en indsats at blive svanemærket, men når man først får fokus på miljøet, vil der typisk også være penge at spare. F.eks. på energiforbruget eller affaldet,” fortæller Malene Nielsen, konsulent i Miljømærkning Danmark og uddyber: 

”Svanemærket stiller krav om, at affald skal sorteres. Det vil typisk også sætte fokus på, hvordan man kan begrænse spildet – og mindre spild betyder jo færre udgifter. En anden vigtig økonomisk fordel er markedsføringspotentialet. Det har stor værdi at kunne markedsføre sig med et officielt og velkendt miljømærke som Svanen”.

Fakta om svanemærkede kantiner

For at en kantine kan blive svanemærket, er der en række kriterier vedrørende miljøpåvirkning og økologi, der skal overholdes. Fx skal opvaske- og rengøringsmidler være miljøvenlige og uden miljøskadelige kemikalier, affald skal sorteres og der skal være mindst én vegetarisk ret på menuen hver dag.

Kriterierne er rettet mod virksomheder, der laver og serverer mad og omfatter ud over kantiner og restauranter også caféer, storkøkkener, catering og hoteller. 

Foruden Statsministeriets kantine er kantinen i Dansk Standard, drevet af ISS, også svanemærket.