Sådan får du et grønnere sommerhus

Bæredygtige sommerhuse er in. Hvis du er en af dem, der ikke ligefrem står over for at skulle bygge et nyt sommerhus, men bare gerne vil gøre dit sommerhus lidt grønnere, så læs med her.

Sommerhus

Du kender sikkert Danmarks to officielle miljømærker – Svanemærket og EU-Blomsten – fra hverdagsprodukter som toiletpapir, cremer og opvaskemiddel. Men vidste du, at det også er muligt at vælge svanemærket, når du skal købe fx plæneklipper, sandkasse og træ til den nye terrasse?

Faktisk kan du finde Svanemærket og EU-Blomsten på mere end 10.000 forskelige produkter og serviceydelser.

Det er en god idé at kigge efter de to miljømærker, hvis drømmen er at få et grønnere sommerhus. Målet med dem er nemlig at mindske forbrugets samlede miljøbelastning. Derfor ser begge miljømærker på hele produktets rejse og de miljøproblemer, der opstår undervejs - til gavn for mennesker, miljø og jordens ressourcer.

Netop helheden er Svanen og Blomstens styrke. Hele produktets livscyklus fra råvarer til produktion, brug, bortskaffelse og recirkulering er med i vurderingen, når kravene til produkterne bliver fastsat.

 

FÅ INSPIRATION TIL MILJØMÆRKEDE PRODUKTER TIL SOMMERHUSET

 • Når du skal bygge nyt eller vælge træprodukter
  Svanemærket holdbart træ eller træprodukter er gjort modstandsdygtigt overfor svampeangreb uden brug af biocider. Træet er i stedet blevet varmebehandlet. Det er dermed et rigtig godt alternativ til traditionelt imprægnerede træ. I imprægneringen er der nemlig enten brugt tungmetaller eller biocider, og begge dele er problematiske for miljøet.
  Desuden stammer mindst 70 % af træet fra et certificeret skovbrug. Du kan både finde svanemærket holdbart træ, hvis du skal bygge ny terrasse eller carport – og du kan finde svanemærkede træprodukter som fx hegn, sandkasse, blomsterkasse eller borde-bænke-sæt.
 • Når du skal male hus eller plankeværk
  Skal du male træværk i denne sæson, kan du finde mange malinger og lakker, der er mærket med enten Svanen eller Blomsten. Miljømærkerne sikrer, at produkterne har et lavt indhold af organiske opløsningsmidler som fx terpentin. De stiller samtidig høje krav til kvaliteten, så malingen rækker langt, dækker godt og er modstandsdygtig for vind og vejr.
 • Når du skal slå græs
  Man hører sjældent græsset gro – selv om det altid vokser hurtigere end forventet. Til gengæld kan man som regel høre græsslåmaskinen. Vil du gerne dæmpe støjen, når du slår græs, så kig efter en svanemærket plæneklipper. Den lever nemlig op til strenge støjkrav. Derudover er den også energieffektiv, og så indeholder den ikke problematiske flammehæmmere og ftalater.