Svanemærket i Hammerslag

Tirsdag den 5. maj kan du i Hammerslag på DR1 høre mere om svanemærkede huse. Her på siden kan du læse mere om, hvorfor et svanemærket byggeri er et godt valg for både mennesker og miljø.

Artikel

Derfor er svanemærket byggeri et godt valg:

#1 Et svanemærket enfamiliehus er bygget under hensyn til miljø og mennesker. For at et hus kan blive svanemærket, skal det leve op til nogle særlige miljøkrav – både når det gælder materialer, byggefasen og driftsfasen.

#2 Der er strenge krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i kemiske produkter som fugemasse, spartel, maling, lim, lak og olier. Det samme gør sig gældende for byggeprodukter som eksempelvis afløbsrør, elrør og væg- og gulvbeklædning, køkken- og baderumsindretninger, vinduer og ventilationssystemer.

#3 De skrappe krav til indholdet i produkterne skåner ikke alene miljøet, men også håndværkeren og de kommende beboere, der er mindre udsat for sundhedsskadelige afdunstninger. Det bidrager til et godt indeklima samt mulighed for genbrug af byggematerialer, når de engang skal udskiftes.

#4 Det er et krav, at et svanemærket enfamiliehus skal bruge minimum 25 procent mindre energi, end bygningsreglementet tilsiger. De præmieres for at være endnu bedre. De fleste svanemærkede enfamiliehuse i Danmark bruger kun halvt så meget energi, som bygningsreglementet tilsiger – eller mindre.

#5 Den største energibesparelse hentes på varmeforbruget, fordi det er godt og holder på varmen. Et nyt svanemærket hus vil sammenlignet med et hus fra 60’erne eller 30’erne, som opvarmes med oliefyr, typisk spare mellem 20.000-30.000 kr. om året.

#6 Svanemærket stiller ikke krav til vedvarende energikilder, men vedvarende energikilder giver point i den samlede energiramme, som et svanemærket hus skal leve op til. Et typisk svanemærket enfamiliehus har varmepumpe som primær energikilde – ofte suppleret med solceller eller solvarme.

#7 Hvis man skal bygge nyt, er det ikke nødvendigvis dyrere at bygge et svanemærket hus end at bygge et typisk lavenergihus. Følgende virksomheder har de seneste år opført svanemærkede huse: NCC, Lind & Risør og Eurodan.

Du kan se indslaget om svanemærkede huse i Hammerslag den 5. april 2015 (9:10) her.

Se listen over svanemærkede byggerier her