Svanemærket tillader ikke UV filter i solcreme som mistænkes for at være hormonforstyrrende

Et UV-filter i solcreme mistænkes for at være hormonforstyrrende, og industrien har ikke kunnet dokumentere stoffets sikkerhed i kosmetiske produkter. Derfor har EU netop forbudt UV-filteret. Forbuddet forventes at træde i kraft i 2016. Hvis du indtil da vil være sikker på at undgå det mistænkte UV-filter, kan du vælge svanemærket solcreme.

dreng får smurt solcreme i ansigtet

Solcremer indeholder UV-filtre, der skal beskytte os mod solens stråler. For fremtiden skal solcreme dog være fri for det UV-filter, der hedder 3-Benzylidene Camphor.

Stoffet mistænkes for at være hormonforstyrrende, og industrien har ikke kunnet dokumentere stoffets sikkerhed i kosmetiske produkter. Derfor har EU-medlemslandene netop forbudt UV-filteret i solcreme.

De nye regler forventes at træde i kraft i 2016. Indtil da kan du som forbruger trygt vælge de svanemærkede plejeprodukter. For et af formålene med miljømærkning er at beskytte både mennesker og miljø mod virkningen af skadelige kemikalier. Derfor stiller Svanemærket også skrappe krav til dét, der er i et produkt som fx solcreme:

Svanemærket går længere end lovgivningen, og kravene til svanemærkede produkter er fastsat ud fra et forsigtighedsprincip. Det betyder fx, at vi i miljømærkede plejeprodukter udelukker stoffer, der optræder på EU's liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende – herunder det UV-filter, som EU nu vil forbyde fra 2016,” fortæller Lisbeth Engel Hansen, kriteriechef i Miljømærkning Danmark.

Svanemærket solcreme indeholder dermed heller ikke parabener. I 2014 blev det igen lovligt at tilsætte de to parabener propyl- og butylparaben i plejeprodukter til børn under tre år, selv om det i Danmark havde været forbudt at bruge dem siden 2011. Men ikke i svanemærkede produkter, som forbød alle parabener allerede i 2008.

Husk:

  • Den mest effektive beskyttelse mod solens stråler er at holde sig i skyggen eller være iklædt tøj.
  • Det er vigtigt at følge den anbefalede dosering af solcreme, ellers opnår du ikke den forventede beskyttelse.
  • Påfør cremen ofte, så du er beskyttet hele tiden – især når du sveder, eller når du har badet og tørret dig.