Ingrediens i solcreme skader verdens koralrev

Solcremefilteret oxybenzone har skadet koralrev verden over, viser ny forskning. Stoffet er desuden mistænkt for at være hormonforstyrrende. Vælg svanemærket solcreme og skån natur og miljø – og pas på dig selv og dine nærmeste.

ecolabel

Svanemærket har i mange år forbudt UV-filteret oxybenzone, da stoffet er på EU´s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Og alle stofferne på denne liste er forbudt i svanemærkede plejeprodukter.

Oxybenzones skadelige effekter

Oxybenzone ændrer fx korallernes dna og forårsager hormonforstyrrelser, som får unge koraller til at dø, viser den nye forskning, som er offentliggjort i Archives of Environmental Contamination and Toxicology.

Forskerne fandt de højeste koncentrationer af oxybenzone ved rev på Hawaii og i Caribien – rev som rigtig mange turister besøger på dykker- eller snorkelferie. 

Oxybenzone – et udbredt solfilter

Oxybenzone beskytter huden mod både UV-A og UV-B stråler. Ifølge Jyllandsposten ender mellem 6.000 og 14.000 tons solcreme hvert år i koralrev, og meget af det indeholder oxybenzone. Oxybenzone findes i 3.500 forskellige solcremer på verdensplan. 

Du finder her en oversigt over svanemærkede solcremer.

Læs artiklen ”Solcreme skader skrøbelige koralrev verden over” fra Jyllandsposten.