Pak madpakkerne med omtanke

Madpakken er for mange skolebørn – og børnehavebørn – et af dagens store højdepunkter. Den rummer nemlig energi til resten af dagen. Og måske rummer den også en lille kærlig hilsen i form af et lille brev, en yndlingsmad eller et stykke vandmelon skåret ud med hjerteform.

Madpakke

Der kan også ligge en kærlig hilsen i dit valg af indpakningspapir. Madpapir er nemlig ofte tilsat fluorstoffer og andre kemikalier, som er sundhedsskadelige.

”Meget madpapir er ofte tilsat fluorstoffer, som forhindrer fedt og væske i at trænge igennem. Desværre er mange af disse fluorstoffer også sundhedsskadelige. Fx er mange af dem mistænkt for at være hormonforstyrrende. Når man smører en madpakke og lægger madpapir mellem madderne, som ofte hygger sig mange timer i tasken, er der dermed risiko for, at en del fluorstoffer ender i din mad og efterfølgende i din krop. De er meget svært nedbrydelige og ophober sig både i miljøet og i kroppen. Derfor må man ikke tilsætte fluorstoffer i svanemærket madpapir”, fortæller Jakob Waidtløw fra Miljømærkning Danmark.


Professor anbefaler svanemærket madpapir

Den 18. august handlede Madmagasinet på DR bl.a. om de problematiske fluorstoffer. Her var et af de gode råd fra Tina Kold Jensen, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, at vælge svanemærket madpapir til madpakken:

”Det er lidt trist at tænke på, at man faktisk kan købe økologiske og lækre ting til sine børn, og så pakker man det ind i ting, der kan være coatede med perfluorerede stoffer. Det er rigtig svært at undgå, og det er heller ikke altid deklareret. Men hvis man køber svanemærket mellemlægspapir og bagepapir, så vil det være uden disse stoffer.” 

Du kan se eller gense Madmagasinet om fluorstoffer her


Lavet på den mest miljøvenlige måde

Du kan også vælge svanemærket bagepapir og muffinforme, hvis du vil undgå produkter, der er tilsat fluorstoffer.

Derudover garanterer Svanemærket, at papiret i sig selv er lavet på den mest miljøvenlige måde.  Det er bl.a. fremstillet med begrænsede mængder af energi og lever op til skrappe krav til kemikalier, der kan skade mennesker og miljø.

Svanemærket madpapir, bagepapir og muffinforme kan fås i de fleste supermarkeder og dagligvarebutikker. Se oversigt over det svanemærkede udvalg her