Svanemærkede plejeprodukter til tops i tests

To nye tests fra Forbrugerrådet Tænk Kemi understreger, at det er en god idé at vælge svanemærkede plejeprodukter, hvis man vil undgå uønsket kemi.

shampoo og lotion

Forbrugerrådet Tænk Kemi offentliggjorde i midten af august en test af bodylotions. Den viste, at det er en god idé at kigge efter Svanemærket, når du vælger bodylotion.

Blandt de 54 bodylotions, som Forbrugerrådet Tænk Kemi havde testet, indeholdt hver fjerde nemlig uønsket kemi. Blandt andet stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og konserveringsmidler, der kan give allergi. 

Der blev testet 13 svanemærkede bodylotions – og de fik alle en ”grøn kolbe”, som er den bedst mulige bedømmelse i testen. Kun tre bodylotions uden Svanemærket opnåede samme bedømmelse. 

Gå efter svanemærket håndsæbe

Den 21. august offentliggjorde Forbrugerrådet Tænk Kemi en test af kemi i håndsæber. Den viste, at hver tredje håndsæbe indeholder problematiske stoffer. Bl.a. stofferne MCI og MI, som kan fremkalde allergi.

Også her klarede alle de svanemærkede håndsæber sig godt i testen. Ifølge Forbrugerrådet Tænk Kemi var det til forskel fra flere andre sæber, der skrev, at de var ”rene”, ”med økologiske indholdsstoffer” eller på anden måde gav sig ud for at være uden problematiske indholdsstoffer. Forbrugerrådet Tænk Kemi råder derfor forbrugerne til at gå efter Svanemærket og ikke efter produktets egne anprisninger.

19 ud af 76 håndsæber fik i testen en ”grøn kolbe” og er dermed et godt valg. Hele 15 af disse 19 håndsæber var svanemærkede.

Svanemærkede plejeprodukter må hverken indeholde parabener, stoffer på EU´s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, triclosan, MI eller andre stoffer, der er klassificeret som allergifremkaldende.