100 svanemærkede bilvaskehaller

Antallet af svanemærkede bilvaskehaller er i løbet af de senere år vokset stødt og har netop rundet 100. Det skyldes ikke mindst benzinselskabet OK’s benhårde prioritering af Svanemærket. Svanemærkets skrappe krav sikrer nemlig, at OK begrænser sit forbrug af ressourcer, og at kunderne får en garanti for, at OK’s vaskehaller er bedre for miljøet.

100 bilvaskehaller

Danskerne har nu flere muligheder end nogensinde før for at vaske bilen i en svanemærket bilvaskehal. OK har netop fået licens til at svanemærke yderligere to vaskehaller, og danskerne kan dermed vælge mellem hele 100 svanemærkede bilvaskehaller.

Det er altid glædeligt, når vi runder et dejligt rundt tal, og det må man bestemt sige, at det er, når vi runder 100 svanemærkede bilvaskehaller. Det er først og fremmest glædeligt for miljøet, idet svanemærkede bilvaskehaller skal have et lavt forbrug af vand, men i høj grad også fordi skrappe krav til rensning af spildevandet sparer miljøet for uønskede metaller som fx zink og kobber,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark. 

Mindre vandforbrug og renere spildevand

En svanemærket vaskehal må maksimalt anvende 70 l vand pr. vask, men ofte er vandforbruget helt nede på 35-40 l vand pr. vask. Det lave vandforbrug skyldes, at svanemærkede vaskehaller har installeret et effektivt renseanlæg. Det betyder, at det vand, der bruges til bilvasken, renses og dermed genbruges, inden det ledes ud i et kontrolleret afløb.

Også bilplejemidler lever op til skrappe krav i en svanemærket bilvaskehal. De skal bl.a. være uden nanopartikler, skadelige fluorstoffer og stoffer, der er på EU´s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Samtidig skal en del af vaskemidlerne være svanemærkede.

Hos OK har man erkendt, at svanemærkningen ikke kun er et godt valg for miljøet, men at det også er godt for forretningen:

Svanemærket er et synligt tegn på, at vaskehallen skåner miljøet, uden at det på nogen måde går ud over vaskekvaliteten. Selv om bilerne i en svanemærket vaskehal vaskes og skylles i samme mængde vand som i konventionelle vaskehaller, er forbruget af drikkevand kun omkring 35 liter pr. vask, fordi vaskevandet renses i et bakteriologisk rensningsanlæg og genbruges, siger Gert Johansen, som er Konceptudviklingschef hos energiselskabet OK og fortsætter:

”Samtidig er der streng kontrol med, hvilke kemikalier der bliver brugt og udledt. På den måde sikrer Svanemærkets skrappe krav, at vi begrænser vores forbrug af ressourcer, og at vores kunder får en garanti for, at vores vaskehaller er bedre for miljøet. Derfor er Svanemærket vigtigt for vores forretning – og derfor er langt størstedelen af vores vaskehaller i dag svanemærkede.

OK har i øjeblikket 99 svanemærkede bilvaskehaller, mens Dagli’ Brugsen har en enkelt.

Her kan du se, hvilke vaskehaller der er svanemærket