Danskerne kan nu spise på svanemærket restaurant

Et restaurantbesøg handler ofte om romantik med kæresten eller hygge i gode venners lag. Nu kan du kombinere romantikken og hyggen med grøn samvittighed og bidrage til bæredygtig udvikling. Det er nemlig blevet muligt at spise på en svanemærket restaurant.

Scandic Cph 745x442

Sverige har i mange år haft svanemærkede restauranter. Det har givet svenskerne mulighed for at vælge en restaurant, der ikke blot tænker bæredygtighed ind i valget af råvarer, men som også lever op til skrappe krav inden for energi, vand, affald og kemikalier. Den mulighed er nu også kommet til Danmark.

Svanemærkets krav til forskellige produktgrupper bliver hele tiden strammet. Da kravene for hoteller senest blev strammet, valgte man, at de skulle favne både hoteller, konferencesteder, kantiner, storkøkkener, catering, caféer og restauranter.

I praksis vil det sige, at en virksomhed, der omfatter både hotel og restaurant, nu skal svanemærke hele virksomheden. Altså både hotellet og restauranten.

Det betyder, at du nu kan gå ud at spise på en svanemærket restaurant. Alle Scandics 22 hoteller er nemlig svanemærket efter de nye krav – og dermed også restauranterne på deres hoteller.

”Det er dejligt, at Danmark nu er kommet med. Sverige har været der længe og har 149 svanemærkede restauranter. Nu har danskerne også fået muligheden og kan indtil videre vælge mellem 22 restauranter, som lever op til skrappe miljøkrav”, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Hvad er fordelen ved en svanemærket restaurant?

For at en restaurant kan blive svanemærket, skal den overholde en række miljøkrav:

”Opvaske- og rengøringsmidler skal leve op til skrappe miljø- og sundhedskrav, og hovedparten af midlerne skal være miljømærket. Og så skal affaldet sorteres, så det giver mulighed for genanvendelse. Antallet af gæster i restauranten bestemmer, hvor meget affald der må sendes til forbrænding og deponi – så jo mere, man sorterer sit affald, des større chance er der for at overholde affaldskravet”, forklarer Malene Nielsen, konsulent hos Miljømærkning Danmark, og fortsætter:

”Restauranterne skal også sørge for, at der er en andel økologiske madvarer. Og derudover skal mindst én vegetarisk ret på menuen hver dag, hvilket sparer CO2-udledning og dermed er godt for klimaet”.

Ifølge Horestas seneste normtal for branchen 2013/2014 er der i Danmark mere end 16.000 restauranter, som danskerne årligt besøger mere end 250 mio. gange. Der ligger derfor et stort miljøpotentiale i at udbrede Svanemærket i branchen. 

Hvor finder du de svanemærkede spisesteder?

Indtil videre kan du vælge en svanemærket restaurant på et af Scandics 22 svanemærkede hoteller i Danmark. Derudover findes der også to svanemærkede kantiner i Danmark: Statsministeriets kantine, som er drevet af Cheval Blanc, og kantinen i Dansk Standard, drevet af ISS.

Du finder oversigten over svanemærkede spisesteder her

Fakta: HORESTAs normtalsanalyse 2013/2014