Svanemærket byggeri for store og for små

Var det noget med en præfabrikeret børnehave eller et præfabrikeret hus? Oven i købet svanemærket, 20 % hurtigere at opføre og 10 % billigere end traditionelt byggeri? ABC Pavilloner har netop fået licens til Svanemærket – det åbner nye muligheder for både kommuner og private.

Svanemærket byggeri

Det har længe været muligt at opføre traditionelt svanemærket byggeri, og både kommuner og private har gjort det. Men nu er det også muligt at opføre præfabrikeret byggeri, som er svanemærket. ABC Pavilloner har netop fået licens til at opføre to forskellige svanemærkede byggerier: En børneinstitution på 216 m2 og en bolig på 107 m2.

Modulerne bliver produceret i tørre haller. De lever op til skrappe miljø- og kemikaliekrav, og når modulerne sættes op på byggepladserne, er det med kontrollerede arbejdsgange. Hos ABC Pavilloner er man glade for de fordele, som Svanemærket fører med sig:

Vi oplever, at vi genererer mindre affald end tidligere. Faktisk kan vi nøjes med et par trailere til at transportere byggeaffald fra byggepladsen, mere er der ikke. Herudover er alt optimeret, så vi eksempelvis sorterer affaldet i 9 fragmenter, som Svanen kræver. Det koster jo penge at komme af med byggeaffald, så på den måde er Svanemærket et godt redskab for os i styringen af byggeprojekter”, fortæller Kjeld Facius, direktør for ABC Pavilloner. 

Der er penge i bæredygtigt byggeri

ABC Pavilloner bruger i forvejen mange svanemærkede materialer, som virksomhedens underleverandører producerer til modulerne. Det var derfor naturligt for ABC Pavilloner at ansøge om Svanemærket på de to typer byggeri:

Vi synes ikke, at der var grund til ikke selv at gå med. Svanemærket er en force i forhold til markedsføring af vores byggeri, og vi har både haft forespørgsler fra kommuner og private. Vores største kundegruppe er den offentlige sektor. Vi vælger at bygge miljørigtigt, fordi det er den vej, udviklingen går. Det er det rigtige at gøre, og det er jo ikke Thy lejeren mere – i dag er der penge i bæredygtigt byggeri,” siger Kjeld Facius.

Den tendens mærker man også i Miljømærkning Danmark, der har ansvar for Svanemærket i Danmark:

Odense Kommune har allerede bygget to svanemærkede børnehaver, og flere kommuner har vist interesse for at opføre svanemærket institutions- og boligbyggeri. En væsentlig grund til, at bæredygtighed står højt på kommunernes dagsorden er, at borgerne – især børnefamilier – har fokus på miljø og sundt indeklima. Det er derfor positivt at opleve, at byggeriet af svanemærkede boliger i forskellige prisklasser nu for alvor begynder at tage form i Danmark og resten af Norden. Og vi glæder os over, at der nu er endnu en udbyder på markedet”, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Svanemærket sikrer kvalitet og udvikling

Internt i ABC Pavilloner er alle medarbejdere involveret i svanemærkningen. Alle ved, at der er et højt kvalitetsniveau at leve op til. Processen med at opnå Svanemærket har da også været længere og sværere end forventet for virksomheden:

Umiddelbart har det overrasket os, at processen har været så omfattende. Men nu hvor vi står med licensen i hånden, har det været det hele værd. I forvejen har vi hele tiden haft fokus på at optimere vores processer i produktionen. Vi har gennem en længere periode arbejdet med recycling og derigennem øget genanvendelsen af byggematerialer fra vores pavilloner. Med svanemærket har vi nu fået en blåstempling af vores tilgang til præfabrikeret modulbyggeri, men udviklingen slutter ikke her – for med Svanemærket har vi fået et godt styringsredskab, som med løbende stramning af kravene holder os skarpe og på forkant med udviklingen i vores branche,” fortæller Kjeld Facius.

faktaboks

Læs mere om ABC Pavilloner på www.abcpavilloner.dk