Gladsaxe først med en svanemærket kommunal kantine

Til glæde for medarbejdere og miljø blev Gladsaxe fredag den 30. september Danmarks første kommune, der har en svanemærket kantine. Gladsaxe Kommune har brugt de nye muligheder i udbudsloven til at få svanemærket kantine.

Gladsaxe svanemærket kantine

Gladsaxe er en kommune med ambitiøse miljømål. Efter at have fået svanemærket landets første offentlige rengøringsselskab i 2010, var det oplagt at tage skridtet videre og få kantinedriften svanemærket.

Kommunen brugte de muligheder, der er i den nye udbudslov, da de skulle finde den nye forpagter af Rådhusets kantine. Udbudsloven åbner mulighed for, at offentlige indkøbere kan stille krav til leverandører om miljømærkede produkter og services, og Gladsaxe Kommune valgte at kræve, at deres nye forpagter skulle opnå licens til Svanemærket.

Resultatet af hårdt arbejde

Det blev virksomheden Cheval Blanc, som også driver Statsministeriets svanemærkede kantine, der fik forpagtningen på de vilkår – og overrækkelsen af licens til Svanemærket var kulminationen på måneders hårdt arbejde for at leve op til Svanemærkets skrappe krav.

- Vi kan alle sammen godt være lidt stolte af, at Gladsaxe Kommune er den første kommune i Danmark som har en svanemærket kantine. Dagen i dag er en god dag for miljøet, for Gladsaxe, for medarbejderne og for virksomheden Cheval Blanc, sagde Gladsaxes borgmester Karin Søjberg Holst (A) ved overrækkelsen af Svanemærket.

Styr på driften

At få Svanemærket kræver, at der er styr på alt fra vand, energi og kemikalier til hvad, der skal på bordet, og hvordan affaldet håndteres.

- Det er hårdt arbejde at nå så langt, og vi har undervejs haft mange dialoger i processen, så jeg håber, vi stadig er gode venner, sagde direktør Martin Fabiansen, Miljømærkning Danmark med et glimt i øjet, da han overrakte Svanemærket til Cheval Blancs køkkenchef Jesper Berg.

Samme dag kunne kommunen fejre, at kantinen også lever op til Fødevarestyrelsens bronzemærke i Økologi.

Svanemærkede kantiner og restauranter