CONCITO anbefaler flere miljømærkede indkøb i den offentlige sektor

Hvert år køber den offentlige sektor ind for 310 milliarder kroner. Indkøbene har ikke kun stor betydning for samfundsøkonomien, men også for klima og miljø. I et nyt notat giver Danmarks grønne tænketank, CONCITO, 5 hovedanbefalinger til en bedre udnyttelse af det grønne potentiale – 2 af dem peger på Svanemærket.

Stort miljøudbud

Danmark har bolden, og vi har alt at vinde. Sådan beskriver CONCITO-notatet det offentlige Danmarks muligheder for at udnytte den nye udbudslov til at styrke grønne indkøb. Loven er nemlig meget lidt forpligtende på det grønne område, men giver nye og bedre muligheder for at tilgodese miljø og klima i offentlige indkøb.

For selvom Danmark ofte nævnes som frontløber for grønne indkøb, så er der stadig et stort, uforløst klimapotentiale. I dag er den samlede udledning af drivhusgasser fra offentlige indkøb i hele værdikæden ca. 20 mio. ton CO2 per år – det svarer til 4 tons per indbygger. Det skyldes blandt andet, at vi har relativt få grønne indkøb på miljømæssigt tunge områder som fødevarer og byggeri – og det er netop i disse sektorer, at CONCITO anbefaler Svanemærket. 

Klimavenlige kantiner

Ifølge CONCITO bør alle offentlige myndigheder forpligtes til at sætte mål for reduktion af klimaaftrykket i deres fødevareforbrug. I den forbindelse anbefaler de, at man bruger udbudslovens nye mulighed for at stille krav om miljømærkning, der også gavner klimaet, i sine udbud af køkken- og kantineordninger. Og dermed følger i sporene på Gladsaxe Kommune, der netop har fået en svanemærket kantine ved at udnytte udbudslovens mulighed for at stille krav om miljømærker.

En svanemærket kantine udleder 7 % færre drivhusgasser og kræver samtidig 39 % mindre areal til at producere råvarerne til maden. Det sker bl.a. ved at stille krav til energiforbrug og om mindst et dagligt vegetarisk måltid.

… og bæredygtigt byggeri

I Europa står byggeri for 40 % af energiforbruget, 40 % af materialeforbruget og 20-35 % af de væsentligste skader på miljøet. Derfor er det ikke så mærkeligt, at CONCITO ser et stort potentiale i at flytte den store, tunge byggebranche i en mere grøn retning. Men det kræver, at man sætter ind på at øge anvendelsen af totaløkonomi og mærkningsordninger, som eksempelvis Svanemærket.

Et svanemærket byggeri er bl.a. kendetegnet ved lavt energiforbrug, skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i både byggematerialer og kemiske produkter samt godt indeklima vha. krav til bl.a. dagslys, ventilation og fugtsikring. 

Stort miljømærket udbud og mangel på grøn efterspørgsel

Udbuddet af svanemærkede produkter og serviceydelser dækker mange produktkategorier, der kan være til gavn for det offentlige. Det kan fx være arbejdstøj til ansatte, bleer til institutioner, printere og toner og rengøringstjenester. Men ifølge chef for CONCITO Bæredygtigt Erhverv, Charlotte Fischer, har Danmark brug for styring, når det handler om at drive grønne offentlige indkøb:

- Danmark mangler ambition i sine offentlige indkøb. Vi skal i langt større omfang se grønne offentlige indkøb som en god forretning for Danmark. Lige nu skader vi klimaet og miljøet og spilder penge, fordi vi alt for ofte kun køber ind kortsigtet efter anskaffelsespris – og ikke totaløkonomi. Vi glipper muligheden for at bygge et stærkt dansk hjemmemarked for grønne løsninger op – og dermed skabe grundlaget for et bedre klima, innovation og flere eksportsuccesser, siger Charlotte Fischer i en pressemeddelelse.

I dag er mere end 64 % af de offentlige indkøb baseret på anskaffelsesprisen, mens kun 6 % er baseret på livscyklus- og totalomkostninger.

Kravene til miljømærkerne er netop baseret på hele produktets livscyklus fra råvarer til produktion, brug, bortskaffelse og recirkulering. Det betyder, at en svanemærket kantine handler om mere end bare, hvad der er på tallerkenen og at svanemærket byggeri betyder bæredygtige løsninger, der rækker udover valget af materialer. Det er vigtigt for at kunne mindske det samlede aftryk på miljø og klima.

Læs CONCITOs pressemeddelelse om det grønne potentiale i offentlige indkøb her og notatet her

Hent gode råd og inspiration til grønnere indkøb her