Undgå hormonforstyrrende stoffer: Vælg svanemærket

Vælg Svanemærket. Så enkelt lød rådet fra bl.a. Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet, da Sundhedsmagasinet på DR1 tirsdag aften satte fokus på hormonforstyrrende stoffer.

Nordisk miljømærkning

Sundhedsmagasinet satte tirsdag den 8. marts fokus på hormonforstyrrende stoffer. Ny forskning fra Syddansk Universitet viser nemlig, at 83 % af danske gravide har triclosan i kroppen. Gravide med meget af det hormonforstyrrende stof triclosan i kroppen, føder drenge med mindre hoveder – og jo højere niveau af triclosan, de undersøgte kvinder havde i kroppen, jo mindre hoved fik deres nyfødte drengebarn.

Det er ifølge Tina Kold Jensen, som står bag den nye undersøgelse og er professor på Miljømedicinsk Afdeling på Syddansk Universitet, bekymrende:

- Hovedstørrelsen er en markør for hjernestørrelsen, og der er ingen tvivl om, at hjernens størrelse kan have betydning for ens intelligens og motoriske udvikling, siger Tina Kold Jensen til DR.

Svanemærket følger forsigtighedsprincippet

I 2012 vurderede Center for Hormonforstyrrende Stoffer, at triclosan er hormonforstyrrende. Alligevel er triclosan hverken optaget på den danske liste over uønskede stoffer og heller ikke på EU's liste over potentielt hormonforstyrrende stoffer. Til gengæld er triclosan ikke tilladt i svanemærkede plejeprodukter:

- Svanemærket går ofte længere end lovgivningen – det gælder både i forhold til stoffer, der kan skade miljø og sundhed. Kravene til svanemærkede produkter bliver nemlig fastsat ud fra det, man kalder forsigtighedsprincippet, fortæller Lisbeth Engel Hansen, der er kriteriechef i Miljømærkning Danmark og uddyber:

- Det betyder, at vi forbyder stoffer – eller stofgrupper – hvis uvildige eksperter vurderer, at stoffet er et problem. Derfor må svanemærkede plejeprodukter fx hverken indeholde triclosan eller ingredienser, der er på EU´s liste over stoffer, som er mistænkte for at være hormonforstyrrende. 

Test viste stor effekt ved at vælge Svanemærket

I Sundhedsmagasinet blev de to studieværter testet for en lang række stoffer. Testen viste, at det især som kvinde er muligt at sænke indholdet af triclosan i kroppen væsentligt ved at vælge svanemærkede plejeprodukter.

Det bedste og nemmeste råd til forbrugerne fra både Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet var da også at vælge svanemærkede produkter. Blandt de øvrige gode råd i udsendelsen var at undgå fødevarer i aluminiumsdåser og fastfood i fedttæt papir. 

Svanemærket – et trygt valg

Det er ikke kun, når du vælger plejeprodukter, at det er en god idé at kigge efter Svanemærket, hvis du vil passe på dig selv og dine nærmeste.

Fx må svanemærkede rengøringsmidler heller ikke indeholde ingredienser fra EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Svanemærket legetøj må hverken indeholde ftalater, stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller parfume. Og svanemærket mad- og bagepapir må ikke indeholde fluorstoffer - som også blev nævnt i Sundhedsmagasinet - da mange af disse er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Du kan se Sundhedsmagasinet fra den 8. marts 2016 på https://www.dr.dk/tv/se/sundhedsmagasinet