Verdensledende producent af denim satser på svanemærket

Den tyrkiske denim-gigant ISKO har netop fået svanemærket seks af deres jeans-tekstiler. Licensen til ISKO er et væsentligt skridt mod en mere bæredygtig udvikling i modeindustrien.

Ikso jeans

ISKO producerer 250 millioner meter denimstof om året og leverer bl.a. til store mærker som Diesel, Replay, Pierre Cardin, Barbour, Nudie og Bik Bok. Firmaet arbejder fokuseret på at nedbringe miljøpåvirkningen fra deres produktion: De har egne økologiske bomuldsmarker og tager selv hånd om hele værdikæden fra råvare til det færdige denimstof. Det enorme fabriksanlæg er på 300.000 m2.

Seneste skridt i miljøindsatsen er, at ISKO nu har fået svanemærket seks af deres jeans-tekstiler.

Dette er en vigtig milepæl, som klart viser, at den ansvarlighed, der gennemsyrer ISKO, er en daglig retningsgiver. Og certificeringen opmuntrer os til at fortsætte det arbejde, vi er i gang med. Dette er fremtiden, og verden kan ikke vente: Alle må bidrage,” siger Fatih Konukoglu, direktør for ISKO-divisionen, og styremedlem i SANKO-gruppen.

Selvom ISKO allerede havde godt styr på de fleste miljøhensyn, oplevede de, som mange andre virksomheder, at der alligevel skulle nogle ændringer til, før de kunne opnå en Svanemærkning.

At få tekstiler certificeret med Svanemærket er slet ikke nemt. Vi ser på hele produktets rejse og de miljøproblemer, der opstår undervejs. Det betyder, at vi stiller strenge krav i hele livscyklus - lige fra bomuldsdyrkning til det færdige denimstof. Der er både miljø- og sundhedskrav, men også sociale forhold, der skal dokumenteres, før vi er tilfredse. Nu er vi utroligt glade for, at en gigant som ISKO har fået svanemærket en del af sine tekstiler. Det er et væsentligt skridt mod en mere bæredygtig udvikling i modeindustrien,” siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Hvad betyder det, når denim er svanemærket?

Svanemærket denim er produceret på en måde, som belaster miljøet mindst muligt. ISKOs denim er lavet af økologisk bomuld og recirkulerede fibre, og det er dokumenteret, at stoffet er af høj kvalitet. De kemikalier, som er anvendt i bearbejdningen og farvningen af bomulden, lever op til Svanens skrappe miljøkrav. Det kommer både forbrugerne og de ansatte på fabrikken til gode. Svanen stiller også krav til, at arbejdsforholdene i produktionen skal leve op til internationale bestemmelser (ILO). 

Ikso jeans

Fakta om Svanemærket

Svanemærket er Nordens officielle miljømærke. Svanen vurderer hele produktets livscyklus og de miljøproblemer som opstår undervejs. Mærket stiller skrappe miljøkrav og skrappe krav til kemikalier til gavn for både miljø og sundhed. Kun de bedste produkter på markedet kan svanemærkes. Svanen mindsker forbrugets samlede miljøbelastning og gør det enkelt at vælge blandt de miljømæssigt bedste produkter.