Inspiration til at få sorte tal på den grønne bundlinje

Der er fordele for både indkøbere og leverandører, når virksomheder stiller grønne krav. Det viste seminaret ”Få sorte tal på din grønne bundlinje” med al tydelighed.

”Små virksomheder skal ikke nødvendigvis arbejde med CSR”. Det fastslog adm. direktør i Grakom Thomas Torp ved konferencen ”CSR i Praksis”, som blev afholdt i København den 2. juni 2016. Hans pointe var, at små virksomheder har travlt med at skabe forretning og ikke har tid til papirnusseri. De skal i stedet hjælpes til konkret at se en god forretning i fx at arbejde mere miljøvenligt fordi det konkret styrker deres omsætning.

Dermed var bolden fint givet op til det efterfølgende seminar ”Få sorte tal på din grønne bundlinje”, hvor der deltog repræsentanter fra Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI) og Netværk for Miljømærket Indkøb.

For Københavns Kommune, som er medlem af POGI, er små og mellemstore virksomheders adgang til kommunens kontakter en indarbejdet del af CSR-strategien:

- Kommunens målsætning om 90 % økologisk halalkød, årstidens frisk fisk og frugt og grønt i sæson vægtes på lige fod med de små og mellemstore virksomheders mulighed for at byde ind, når kommunen udbyder aftaler på fødevarer, fortalte specialkonsulent Betina Bergmann Madsen, som er ansvarlig for kommunens udbud af fødevarer.

- Københavns Kommunens målsætning om 90 % økologi, årstidens friske fisk samt en bred diversitet af frugt og grønt i sæson, må ikke stå i vejen for Kommunens målsætning om at de små og mellemstore virksomheder skal have mulighed for at byde ind, når kommunen udbyder aftaler på fødevarer - det der er afgørende er, hvilke delaftaler der laves og om disse tager højde for hvad der er muligt for de små og mellemstore virksomheder, fortalte chefkonsulent Betina Bergmann Madsen, som er ansvarlig for kommunens udbud af fødevarer. 

Vil påvirke markedet gennem indkøb

Hos Lyreco har man først for nylig fået øjnene op for den mulighed, der er for at påvirke markedet gennem egne indkøb.

Lyreco har i mange år haft en målrettet og grøn salgsstrategi, men det var først, da vi i 2015 gik ind i Netværk for Miljømærket Indkøb, at vi fik øjnene op for den forskel, vi kan gøre, når vi selv køber ind, fortalte Eva Klintell, som er Scandinavian QSS & CS Manager i Lyreco og fortsatte:

- Vi gik med i Netværk for Miljømærket Indkøb for at presse os selv, sikre ledelsesmæssigt fokus på konkrete, forpligtende grønne indkøbsmål og for at vise omverdenen, at vi tager vores egen medicin, Vi har opdaget, at dialog og videndeling med de andre medlemmer af netværket er utrolig vigtigt og gør det lettere for os at nå vores grønne indkøbsmål, fordi vi lærer af de andres erfaringer med at stille krav om grønne og miljømærkede produkter

I 2016 har Lyreco bl.a. haft kantineservice i udbud. I udbuddet stillede Lyreco krav om, at den vindende leverandør sammen med Lyreco skulle evne at ansøge om licens til at svanemærke kantinen inden for et år. Det vil de efter planen være i mål med i starten af 2017. 

Håber at Svanemærket vil kunne åbne døre

Set fra den anden side af bordet berettede Jacob Hansen, som er direktør i møbelfirmaet ErgoEgo, om, hvordan det opleves for en lille virksomhed at blive mødt med krav om CSR og miljø. Det har han helt aktuelt oplevet i forbindelse med salg til et andet medlem af Netværk for Miljømærket Indkøb, nemlig Rambøll.

Rambøll er interesseret i at købe en bestemt kontorstol fra ErgoEgo men har stillet som betingelse, at stolen bliver svanemærket. Den konkrete stol fremstilles i Schweitz, og det har krævet alle Jacob Hansens talegaver at overbevise producenten om værdien af et nordisk miljømærke. For Jacob Hansen håber, at han med den i hånden vil kunne åbne døre hos andre grønne kunder:

- Man skal ikke bare sætte sig ned og vente på de miljøbevidste kunder. Man skal vise, hvad der er muligt og gøre det let for kunderne at træffe de grønne valg. På den måde har man som virksomhed også selv et ansvar for at gøre CSR til en god forretning, sluttede Jacob Hansen.

Se oplæg fra arrangementet her