Nu får Danmark også svanemærkede lejeboliger

Svanemærket byggeri er ikke længere forbeholdt ejere. I 2017 kan 42 heldige lejere flytte ind i de første svanemærkede lejeboliger - i Hillerød.

The hill

Vi får mere og mere svanemærket byggeri i Norden. En optælling i marts 2016 viste, at der var mere end 1.780 svanemærkede lejligheder, huse og daginstitutioner i Norden – og yderligere 4.600 svanemærkede byggerier i gang. Flere er nu på vej, og blandt dem er også lejeboliger.

"Vi oplever en stigende interesse for svanemærket byggeri, og det er meget glædeligt, at PKA nu vil gøre det muligt også for lejere at bo i svanemærkede boliger," siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

PKA står bag opførelsen af de 42 lejligheder, som vil ligge tæt ved det kommende supersygehus i Hillerød, og RG2 Ejendomme vil stå for udlejning og administration. Boligerne er ifølge planen klar til udlejning i 2017.

De kommende beboere kan se frem til kvalitetsboliger med lave energiomkostninger og et godt indeklima. Svanens indeklimakrav omfatter ventilation, fugtsikring og begrænset afgasning af skadelig kemi til boligen, og de skrappe energikrav er ikke kun til gavn for lejernes økonomi, men også for klimaet.

"Byggesektoren er en af de store CO2-udledere og ved at svanemærke ejendommen, sikrer vi, at PKA bidrager til større bæredygtighed i ejendomsbranchen. Det er et led i PKA’s klimastrategi, hvor vi investerer for at skabe gode afkast og samtidig gøre en positiv forskel," siger Nikolaj Stampe, PKA, i en pressemeddelelse.

Svanens skrappe krav mindsker den samlede miljøbelastning, derfor vedrører de alt fra valg af byggematerialer til byggeproces og brugsfase. Alt er tænkt ind. Fx er det træ, der er anvendt i boligerne, lovligt fældet og fra bæredygtigt forvaltede skove. Det er bl.a. vigtigt, fordi afskovning medfører tab af biodiversitet, jorderosion samt lokale og globale klimapåvirkninger.

"Vi kan forstå, at byudviklingsplaner i Hillerød kommune inkluderer en helt ny bæredygtig bydel i samme område, som PKAs svanemærkede byggeri. Så hvem ved – måske er der flere svanemærkede boliger på vej også der. Det ville da være dejligt," siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Læs mere om byggeriet her

Fakta om Svanemærket

Svanemærket er Nordens officielle miljømærke. Svanen vurderer hele produktets livscyklus og de miljøproblemer som opstår undervejs. Mærket stiller skrappe miljøkrav og skrappe krav til kemikalier til gavn for både miljø og sundhed. Kun de bedste produkter på markedet kan svanemærkes. Svanen mindsker forbrugets samlede miljøbelastning og gør det enkelt at vælge blandt de miljømæssigt bedste produkter.