Aftale om ny kemiindsats vil fremme miljømærkerne

Et enigt Folketing har netop indgået aftale om en ny kemiindsats. Der er bl.a. afsat 4 mio. kr. til at fremme Svanemærket og EU-Blomsten. Dels ved at inspirere forbrugerne til at efterspørge miljømærkede produkter, dels ved at øge udbuddet af produkter.

Aftale om ny kemiindsats vil fremme miljømærkerne

Fredag den 17. november blev alle Folketingets partier enige om en ny kemiindsats 2018-2021. Indsatsen har især fokus på at beskytte sårbare grupper såsom ufødte, børn og unge mod skadelig kemi i både produkter og fødevarer. I alt fordeles knap 285 mio. kroner.

Danmark er allerede en front-runner på kemiområdet, men sætter med den nye kemiindsats ambitionsniveauet endnu højere op. Skadelig kemi skal ud af produkter og fødevarer. Sådan lyder det bl.a. fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i regeringens pressemeddelelse. 

Fremme af Svanemærket og EU-Blomsten

En del af indsatsen handler om at fremme Danmarks to officielle miljømærker, Svanemærket og EU-Blomsten. Forbrugerne skal inspireres til at efterspørge miljømærkede produkter og udbuddet skal øges, der hvor der er et lille udbud af miljømærkede produkter, fx babyprodukter, legetøj, elektronik og tekstiler.

- Det er en stærk aftale, som Folketinget er blevet enige om. Den har blik for både forbrugere og virksomheder – og vil gavne både sundhed og miljø. Vi glæder os til at være med til at realisere de politiske visioner og ser frem til at inspirere forbrugerne og øge udbuddet af miljømærkede produkter, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Flere hilser prioriteringen af miljømærker velkommen

I regeringens pressemeddelelse glæder flere miljøordførere fra aftalekredsen sig især over miljømærkernes rolle i den nye aftale:

- Jeg er glad for, at vi med den nye indsats prioriterer miljømærkerne Svanen og Blomsten samt en særskilt indsats for at få mindre PVC i forbrugerprodukter. Det er afgørende, at forældre har et grønt alternativ og kan være trygge ved at putte deres børn i regntøj. Samtidig skal vi skabe større incitament for virksomheder til at udvikle en mere cirkulær økonomi, siger miljøordfører Ida Auken (R).

- Jeg er rigtig glad for, at miljømærkningsordningen nu styrkes. Miljømærkerne gør det let for danskerne at se hvilke produkter i supermarkedet, der er fri for skadelig kemi. Enhedslisten vil fortsætte arbejdet for, at forbrugerne, selv ved den mindste mistanke om skadelig kemi, advares, siger miljøordfører Maria Reumert Gjerding (EL).

Danmarks Naturfredningsforening hilser ligeledes prioriteringen af miljømærker velkommen:

- Vi er glade for, at der kommer flere penge til miljømærkerne, så de kan forsætte og opprioritere deres arbejde med at få flere miljøvenlige produkter ud på markedet. Det er til gavn for både forbrugernes sundhed, men også for naturen, der bliver sparet for skadelig kemiforurening, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i en nyhed.

4 mio. kr. afsat til miljømærkerne i ny Fælles Kemiindsats 2018-2021