Danmarks første svanemærkede biobrændstof

Pressemeddelelse  I april sidste år kunne energikoncernen Nature Energys biogasanlæg i Allested-Vejle på Midtfyn sende sin første grønne biogas på gasnettet. Nu er det fynske anlæg også leveringsdygtigt i Danmarks første svanemærkede biogas. Beviset på miljømærket blev overrakt 2. februar hos Miljømærkning Danmark.

Dimplom til NGF

Torsdag den 2. februar fik NGF Nature Energy overrakt licens til Svanemærket. På billedet ses fra venstre Thomas Christensen, nordisk produktansvarlig i Miljømærkning Danmark, Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark, Ole Hvelplund, adm. direktør i NGF Nature Energy og Jacob Palsgaard Petersen, økonom i NGF Nature Energy.

Nature Energy Midtfyn kan fejre 1-års dag med et Svanemærke. Som det første biobrændsel herhjemme er anlæggets grønne biogas netop tildelt det anerkendte miljømærke. Mærkningen garanterer, at biogassen produceres med hensyntagen til miljø og klima og overholder de krav, der er til bearbejdning, transport og oprindelse af råvarerne brugt i anlægget. Nature Energys adm. direktør, Ole Hvelplund sagde ved overrækkelsen af Svanemærket hos Miljømærkning Danmark:

- Vi er meget stolte af at få Svanemærket på vores biogas. De fleste kender mærket, og mange køber ind efter det. Som den førende producent af biogas herhjemme har Nature Energy en naturlig opgave i hele tiden at sætte høje standarder for dansk biogas – Svanemærket er et af tiltagene – og med mærkningen kan vi samtidig få lov at flage for, at vi ikke blot producerer grøn energi, men også gør os stor umage i måden, vi gør det på.

I første omgang dedikeres Nature Energys svanemærkede gas til transportområdet, og fra april vil al biogas, der tankes fra selskabets gastankanlæg i Odense, Fredericia, Vejle eller Silkeborg således være svanemærket. Nature Energys privatkunder, der har valgt biogas til opvarmning af boligen, er dog også automatisk sikret den miljømærkede gas.

Forbrug med omtanke

Svanemærket er for de fleste kendt fra dagligvarer i supermarkedet eller tekstiler til bl.a. tøj, men ifølge Miljømærkning Danmark er der god fornuft i også at kigge efter Svanen, når det gælder brændsler:

- Som forbruger skal man vælge svanemærket biogas, fordi det er et godt valg for miljø og klima. Og fordi man dermed er med til at drive udviklingen i en mere bæredygtig retning.  Det er en glædelig nyhed, at Nature Energy som den første virksomhed i Danmark har fået licens til svanemærket biogas. Vi oplever i øjeblikket et øget fokus på Svanemærket og EU-Blomsten blandt offentlige indkøbere i fx kommuner. Det er derfor positivt, at de nu får mulighed for at vælge svanemærket biogas til fx kommunens busser, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

For at imødekomme efterspørgslen arbejder Nature Energy på også at få svanemærket gassen fra biogasanlægget i Holsted. Dermed vil Nature Energy kunne sende 24 mio. kubikmeter miljømærket biogas på gasnettet hvert år.

Pressekontakt:
Ole Hvelplund, adm. direktør Nature Energy, tlf. 40 18 77 67
Martin Fabiansen, direktør Miljømærkning Danmark, tlf. 41 19 09 43


Fakta om svanemærket biogas til opvarmning og transport:

  • Krav til lavt energiforbrug og lavt udslip af drivhusgasser. Produktets energiforbrug og udledning af drivhusgasser bliver evalueret i hele livscyklus. Der ses både på råvareproduktionen, produktionen af biogas samt transport af fx råvarerne og den færdige biogas.
  • Råvarerne til biogassen indeholder ingen genmodificerede afgrøder og råvarer.
  • Alle råvarer brugt i produktionen kan spores –bl.a. er der krav til, at de ikke kommer fra områder, hvor biologisk mangfoldighed er truet, eller fra områder med stort kulstoflager som fx regnskov.