Ny måling viser grønne fremtidsudsigter
Den nye udbudslov giver offentlige indkøbere mulighed for at stille krav om miljømærker som Svanemærket og EU-Blomsten i EU-udbud. Det er dermed blevet lettere at foretage grønne indkøb i det offentlige. Men forventer kommunalpolitikere og indkøbere at tage de nye muligheder i brug? Og hvad betyder det for virksomhederne? Det forsøger Miljømærkning Danmark at finde svar på med en ny undersøgelse.

Det er et år siden, at den nye udbudslov trådte i kraft. Miljømærkning Danmark har undersøgt, hvordan de nye muligheder er blevet taget imod – og i brug af politikere og indkøbere, og hvordan det påvirker de virksomheder, der byder ind på offentlige kontrakter.
Udbudslovens nye mulighed er både kendt og anerkendt
Undersøgelsen viser, at udbudslovens mulighed for at stille krav om miljømærker i offentlige udbud er både kendt og anerkendt af politikere og offentlige indkøbere. 88 % har hørt om de nye muligheder. Ud af dem mener 75 %, at man ved at udnytte mulighederne kan spare både tid og ressourcer.
Besparelserne skal findes i udarbejdelsen af udbudsmateriale, hvor indkøberne slipper for selv at udvikle miljøkrav og i forbindelse med verificering og kontrol af, at kravene er opfyldt. Men politikere og indkøbere ser også andre fordele:
Mere end 85 % af alle adspurgte mener nemlig, at brugen af miljømærker både styrker kommunens grønne image og giver dens borgere øget sikkerhed og sundhed, fordi der stilles skrappe krav til kemikalier.
Grønne leverandører begynder at mærke effekten
Virksomhederne kan også drage fordel af den nye udbudslov. For når miljøkravene fra det offentlige bliver mere ensartede, bliver det også enklere at sætte sig ind i, hvilke krav og kriterier man som leverandør forventes at leve op til. Samtidig bliver konkurrencen mere fair, når det kontrolleres, at kravene faktisk er opfyldt. Men ifølge målingen oplever licenshavere, dvs. virksomheder med licens til Svanen eller Blomsten, endnu ikke effekten af den nye udbudslov.
For mens en stor andel af politikere og indkøbere forventer at gøre brug af muligheden for at stille krav om miljømærker, oplever 33 % af de adspurgte licenshavere, at de aldrig eller næsten aldrig bliver mødt af krav om dokumentation for opfyldelse af miljøkrav, når de deltager i offentlige udbud. Men på det seneste har der blæst nye grønne vinde:
- Jeg fornemmer, at de offentlige indkøbere er ved at tage de nye muligheder til sig. Der kommer stadig flere miljøkrav med i de kommunale udbud af vaskeriydelser, og i de seneste par udbud, som vi har budt ind på, har der decideret været krav om Svanemærket eller tilsvarende og nok så vigtigt, krav om dokumentation for opfyldelse af mærkekrav, fortæller Morten Bjørn, der er salgschef i Berendsen Textil Service A/S og tilføjer:
- Men som grøn leverandør skal man også selv vedvarende informere om de nye muligheder. Selv om vi har licens til Svanemærket, kan vi ikke bare læne os tilbage og vente på, at de grønne kontrakter kommer flyvende ind i virksomheden. Man er nødt til ved alle lejligheder at fortælle om de fordele, som mærket giver for kunderne, og den forskel det gør for miljøet. Budskabet om, at det nu er tilladt at stille krav om miljømærker skal hele tiden være på dagsordenen. Vi oplever heldigvis, at indsatsen betaler sig.
Grønne fremtidsudsigter
Selvom det grønne potentiale kun lige er ved at finde indpas i kommunerne, er de positive tilkendegivelser fra indkøbere og politikere et godt tegn for fremtiden. At blive en grøn offentlig indkøber er ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden. Derfor er det positivt, at 65 % procent af de adspurgte politikere fremadrettet vil arbejde for at sætte konkrete mål for miljømærkede indkøb.
Læs mere om den miljømærkerne og den nye udbudslov
KORT OM UNDERSØGELSEN:
- Undersøgelsen er gennemført som en spørgeskemaundersøgelse i løbet af sommeren 2016.
- 149 respondenter har bidraget til undersøgelsen: 47 offentlige indkøbere, 45 lokalpolitikere og 57 virksomheder med licens til et miljømærke.
- 68 kommuner er repræsenteret i undersøgelsen.
- Undersøgelsen er gennemført af Operate A/S for Miljømærkning Danmark.