Nordens første svanemærkede skole

Sydskogen skole i Røyken Kommune i Norge bliver Nordens første svanemærkede skole. Og forhåbentlig vil danske kommuner følge trop. En svanemærket skole er nemlig både et godt valg for miljøet og for de elever og ansatte, der skal opholde sig i bygningen.

svanemærket skole

Tormod Lien (markedsrådgiver Svanemerket), Lasse Thue (styringsgruppe for ny skole), Anita Winsnes (direktør i Svanemerket), Eva Thorén Eriksen (ordfører i Røyken) og Rune Kjølstad (styreleder i Røyken eiendom). Foto: Svein Ove Isaksen.

Nordens første svanemærkede skole kommer til at ligge i Norge og skal efter planen stå færdig i december næste år. Et svanemærket skolebyggeri lever op til skrappe krav i hele livscyklus, dvs. krav til både materialer, byggeprocessen, brugsfasen samt affalds- og recirkuleringsfasen.

Røyken Kommune har lagt vægt på miljø og energiforbrug i en årrække. Og da Sydskogen skole skulle bygges om, ønskede kommunen kort og godt at bygge Norges bedste miljøskole:

- Vi opsatte tre mål for den nye skole: Den skulle bygges i massivtræ, være passivhus og leve op til Svanemærkets krav. Og alt dette får vi nu. Det er meget tilfredsstillende, siger Lasse Thue, leder i byggekomiteen i Røyken Kommune, i en pressemeddelelse.

En svanemærket skole er et godt valg for fremtiden

Selv om det siden 2016 været muligt at svanemærke skoler, er der endnu ikke taget spadestik til en svanemærket skole i Danmark. Men forhåbentlig varer det ikke længe:

- Med udbudsloven har offentlige indkøbere fået mulighed for at stille krav om miljømærker i fx udbud af skoler. Og det kan vise sig at være en god investering. Både fordi Svanemærkets skrappe krav til energiforbrug vil støtte op om mange kommuners klimamål og samtidig vil betyde reducerede driftsudgifter. Og fordi krav til kvalitetssikring og uvildig kontrol vil sikre en høj byggekvalitet, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

En dansk skoleelev har gennem et skoleliv næsten 10.960 obligatoriske skoletimer. Det giver Danmark en topplacering på OECD's liste over undervisningstid. De fysiske rammer på skolen har dermed stor betydning for elevernes og de ansattes trivsel – og netop derfor kan Svanemærket være et godt valg.

Svanemærket stiller skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i de byggematerialer, der bliver brugt. Det vil sige alt fra maling og fugemasser til isolering og gulve. Det betyder bl.a., at bisphenol A ikke er tilladt i et svanemærket byggeri, og at indvendige overflader som fx gulv og vægge ikke må være beklædt med PVC.  

Svanemærket sikrer også et godt indeklima ved, at fugt systematisk skal forebygges, ligesom der er kontrol af tilstrækkeligt dagslys i byggeriet. I skoler og daginstitutioner stilles der endvidere skrappe krav til akustikken.

Læs pressemeddelelse fra Miljømerking Norge om Sydskogen skole 

Læs mere om svanemærkede byggerier 


System.Xml.XmlException: Navne må ikke indeholde tegnet ' ', hexadecimal værdi 0x20.
   ved System.Xml.XmlConvert.VerifyNCName(String name, ExceptionType exceptionType)
   ved System.Xml.XmlQualifiedName.Verify()
   ved System.Xml.Xsl.XsltArgumentList.AddParam(String name, String namespaceUri, Object parameter)
   ved Sitecore.Web.UI.WebControls.XslFile.AddParameters(XsltArgumentList list, Item item)
   ved Sitecore.Web.UI.WebControls.XslFile.DoRender(HtmlTextWriter output, Item item) Xsl file could not be processed: /xsl/Ecolabel/Rows/RelatedArticles.xslt