Lækre, langtidshævede kerneboller på svanemærket bagepapir

Det er sundere. Det er sjovere. Det er billigere. Og det smager bedre. Der er mange gode grunde til, at vi danskere elsker at bage vores eget brød. Her kan du læse, hvorfor der også er mange gode grunde til at kigge efter Svanemærket, når du vælger bagepapir. Samtidig giver Tanja Gregersen – den ene af stifterne bag makeup-mærket Miild – dig opskriften på sine yndlingsboller.

Boller på svanemærket bagepapir

Speltmel, surdej, stenalderbrød, … Der er mange meninger om, hvad et sundt brød er. Til gengæld kan de fleste blive enige om, at det er bedst at undgå hormonforstyrrende stoffer, når man bager. Derfor er det en god idé at gå efter bagepapir, muffinsforme, brødforme og madpakkepapir med Svanemærket.

Svanemærket mad- og bagepapir er nemlig ikke tilsat fluorstoffer. Fluorstoffer forhindrer fedt og væske i at trænge igennem. Men desværre er mange af disse fluorstoffer også sundhedsskadelige. Fx er flere af stofferne mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Samtidig er de svært nedbrydelige i naturen. Du kan finde svanemærket bagepapir i de fleste supermarkeder.  

Tanja Gregersen, som er den ene af stifterne bag makeup-mærket Miild, vil gerne undgå hormonforstyrrende stoffer og tage ansvar for miljøet. Derfor har hun og Tine Svendsen som de første i verden lanceret svanemærket makeup.

Her deler Tanja opskriften på sine yndlingsboller:  ”Det er en virkelig god opskrift, jeg har brugt nogle gange”, siger Tanja, ”men ofte bruger jeg ikke opskrifter, jeg bager bare ud fra, hvad jeg har lyst til. Jeg elsker at lave koldhævede boller, de bliver altid mere bløde. Og det bagepapir, der ligger hjemme i min skuffe, er selvfølgelig altid svanemærket”.

TANJAS LANGTIDSHÆVEDE KERNEBOLLER:

Giver ca. 24 boller
Udstyr: røremaskine (eller håndkraft) 
Iblødsætning:

150 g knækket rug
200 g koldt vand
30 g salt

Sættes i blød dagen før – overnatter på køl

Dej:
Blandingen, som har stået i blød, tilsættes:

80 g solsikkekerner
50 g hørfrø
80 g stenformalet fuldkornsrugmel
1300 g stenformalet fintsigtet Ølandshvede- eller speltmel
15-20 g øko gær (ved kort hævetid: ca. det dobbelte)
20 g rørsukker
400 g kærnemælk (gerne rumtemperatur)
ca. 500-600 g vand (dejen må ikke være for stiv!)

Dejen æltes intensivt og godt. Hviler til dobbelt størrelse (gerne natten over) og formes til ca. 24 boller. Snit gerne et kryds i bollerne inden de kommes i ovnen. Bages ved 230 grader i ca. 25 minutter – men det afhænger meget af din ovn! Se løbende til bollerne, mens de bager. Når de er færdige, dufter de dejligt og lyder lidt hult, når man banker på dem. 

Bag for en sag og brug savnemærket bagpapir