Svanemærkede fyrfadslys fra Änglamark

Änglamark har en nyhed, der kan gøre efterårs- og vintermånederne lidt lysere. Som de første i Danmark sælger de nemlig svanemærkede fyrfadslys. De er både et bedre valg for klima og indeklima.

Svanemærket fyrfadslys

Änglamark vil gerne gøre det nemt for dig at træffe gode valg i hverdagen. Blandt andet når det handler om at belaste miljøet mindst muligt og om at spare familien for overflødig kemi. Derfor udvider de løbende sortimentet med svanemærkede produkter.

Det nyeste skud på stammen er fyrfadslys, der lever op til Svanemærkets krav. Og det gavner både miljøet og forbrugerne. For selvom levende lys hygger, kan de også belaste klimaet og frigive skadelige stoffer i hjemmet. 

Afgiver mindre sod

Der er flere fordele ved at vælge svanemærkede lys. En af dem er, at der er skrappe grænser for, hvor meget sod svanemærkede lys må afgive:

- Svanen stiller krav til, at levende lys skal have det, man kalder et lavt sod-index. Et lavt sod-index er udtryk for en ren forbrænding af lyset. Og her skal svanemærkede fyrfadslys leve op til 10 gange skrappere krav end den grænse, som er branchens normale standard. Det betyder, at man som forbruger vil få færre partikler og uforbrændte gasser i hjemmet, hvis man vælger et svanemærket lys, fortæller Thomas Christensen, nordisk produktansvarlig i Miljømærkning Danmark

Svanemærket har også forbud mod at tilsætte en lang række sundhedsskadelige stoffer. Blandt andet tungmetaller, hormonforstyrrende stoffer, ftalater, kræftfremkaldende opløsningsmidler samt parfume og duftstoffer. 

Mindsker udledningen af CO2

En anden fordel ved svanemærkede lys er skrappe krav til de råmaterialer, lysene bliver lavet af. Valget af råvarer har nemlig stor betydning for, hvor meget stearinlys belaster klimaet. Derfor skal svanemærkede lys skal være lavet af 90 % fornybare råvarer. Og de må højst indeholde 10 % paraffin, som er et spildprodukt fra råolie, altså et fossilt brændstof, som udleder CO2.

- Svanemærkede fyrfadslys har længe været et mål for os, fordi vi gerne vil give vores kunder mulighed for at vælge lys, der ikke blot spreder hygge, men som også er gode miljøvalg, og som er fremstillet med hensyntagen til hjemmets indeklima. Det sikrer Svanemærket, og derfor er vi glade for, at vi nu endelig kan tilbyde dem i Änglamarks sortiment, fortæller Maibrit Glenert, der er Brand Manager i Änglamark.

Svanens krav til råvarer mindsker udledningen af CO2 i en grad, der overrasker de fleste. Beregninger viser nemlig, at hvis alle levende lys på det europæiske marked var svanemærket, ville det give en besparelse på ca. 1.566.000 tons CO2 om året.

En synlig forskel

Et af de steder, hvor du nemmest kan se, at de svanemærkede fyrfadslys adskiller sig fra andre fyrfadslys, er på den beholder, som lyset står i.

- Mange fyrfadslys har en aluminiumsbeholder. Det må svanemærkede fyrfadslys ikke have, fordi aluminium er et meget miljøbelastende stof. Dels er det svært og meget krævende at udvinde, og dels skal man bruge store mængder elektricitet til at fremstille det. Derfor kræver Svanemærket, at fyrfadslysets beholder skal være fremstillet af minimum 75 % genbrugsplast, forklarer Thomas Christensen fra Miljømærkning Danmark.

Änglamark fyrfadslys forhandles i Kvickly og Superbrugsen landet over og kan ligeledes købes på coop.dk

info boks om svanemærket fyrfadslys