Rambøll øger udbuddet af svanemærkede møbler

Det betaler sig at stille krav til markedet. Sådan lyder det fra Rambøll, der indgik et strategisk partnerskab med den danske møbelproducent Holmris B8 for at få de helt rigtige borde. Resultatet blev ikke bare nye kontorborde til Rambøll, men også et større udbud af svanemærkede møbler til andre virksomheder.

Rambøll-B8-745x300

Ingrid Elmedal, konsulent og ansvarlig for Netværk for Miljømærket indkøb i Miljømærkning Danmark, Helene Byskov Christiansen, FM Global Procurement Manager hos Rambøll, og Johnny Enderleit, Key Account Manager hos Holmris B8, ved et af de svanemærkede borde, som det strategiske partnerskab førte til. Fotograf: Pia Winther.

Danske virksomheder efterspørger i stigende grad bæredygtige møbler. Og det betaler sig at stille krav til markedet, hvis man ikke umiddelbart kan finde det, man gerne vil have. På den måde kan man som indkøber være med til at skubbe markedet i en mere bæredygtig retning.

Det er Rambølls erfaringer et godt eksempel på. Her går man nemlig ikke på kompromis med hverken æstetik, funktion eller miljøkrav, når der skal købes ind til driften. Heller ikke selv om man ikke kan finde det, man er på jagt efter.

- For nogle år siden begyndte vi at planlægge indkøb af nye arbejdsborde. Vi kunne ikke finde nogen, der levede op til vores ønsker, og derfor gik vi i dialog med Holmris B8 om at designe nye borde til os. Bordene skulle samtidig være svanemærket for at sikre, at alle materialer levede op til skrappe miljøkrav, og at en uafhængig tredjepart havde godkendt dem, fortæller Helene Byskov Christiansen, FM Global Procurement Manager i Rambøll.

Bordene endte med at komme på markedet medio 2017, og i Rambøll er man både glade for og stolte af resultatet:

- Strategiske partnerskaber med leverandører er essentielt, hvis man arbejder ambitiøst med bæredygtige indkøb. Derfor har vi valgt at satse på få leverandører, som tager et ansvar. På den måde får vi nogle værdifulde strategiske partnerskaber, som i sidste ende ikke kun gavner Rambøll, men også vores leverandører, andre virksomheder, der nyder godt at et større udbud – og selvfølgelig ikke mindst miljøet, forklarer Helene Byskov Christiansen.

Hos Holmris B8 er man enige i, at samarbejder mellem leverandør og kunde har stor værdi:

- Holmris B8 arbejder kontinuerligt med tiltag, der mindsker påvirkningen af miljøet – og det har vi altid gjort. Nogle gange kommer initiativerne fra vores kunder, ligesom det var tilfældet med Rambøll. Og det har stor værdi for os at være innovative i direkte samarbejde med markedet. Holmris B8 fokuserer på bæredygtighed og cirkulær økonomi i hele produktets livscyklus, så på den måde passer Svanemærket perfekt til vores profil, siger Anne Stokvad Madsen, projekt- og kvalitetschef i Holmris B8.

For Holmris B8 er samarbejdet blevet startskuddet til at arbejde videre med Svanemærket. I november kunne Holmris B8 lancere yderligere to varianter af svanemærkede hæve-sænkebord samt to svanemærkede møde-barer. Og arbejdet med at få flere svanemærkede møbler i sortimentet fortsætter. Rambøll er nemlig ikke alene om at efterspørge møbler med Svanemærket eller EU-Blomsten:

- Vi ser i disse år en kraftig vækst i andelen af miljømærkede møbler, når medlemmerne af Netværk for Miljømærket indkøb opgør deres indkøb. Eksempelvis var halvdelen af de møbler, som Nykredit og IF Skadeforsikring købte i 2016, svanemærkede. Og vi kan se, at medlemmernes efterspørgsel er med til at øge udbuddet. Erfaringerne fra Rambøll er et rigtig godt eksempel på, at virksomheder kan bruge deres indkøbskraft til at skabe bæredygtig udvikling, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Miljømærkning Danmark har netop lanceret et katalog over svanemærkede kontormøbler for at gøre det lettere for virksomheder at vælge svanemærkede møbler. Kataloget kan læses online her

Svanemærket boks ny

Svanemærket på møbler boks ny