Få succes med grønne indkøb – hent inspiration i nye cases

Er du nysgerrig efter at finde ud af, hvordan andre kommuner arbejder med miljømærkerne i udbud, hvorfor de gør det, og hvad de får ud af det?

Cases om kommuners succes med fokus på miljøhensyn og miljømærker i udbud

Tre nye cases viser tre forskellige veje til succes med miljøhensyn og miljømærker i udbud. De tre cases bruger hver især en eller flere af de muligheder, der er i udbudsloven for at fastsætte miljøhensyn som mindstekrav, tildelingskriterier og kontraktvilkår.

Det er ikke tilfældigt, hvilken eller hvilke muligheder, der er brugt i de enkelte cases – og netop de velovervejede valg er medvirkende årsag til de succesfulde grønne udbud.


Krav, tildeling og kontraktvilkår

I de tre cases kan du læse om Københavns Kommunes beslutning om krav om miljømærker, og om hvordan Odense Kommune i et udbud af arbejdstøj kombinerede krav om miljømærker med grønne tildelingskriterier.

Du kan også få svar på, hvorfor Gladsaxe Kommune i et udbud af kantinedrift fastsatte kontraktvilkår, som gav leverandøren god tid til at blive certificeret efter det nordiske miljømærke Svanemærket.

Den tilbudsgiver, der vandt udbuddet af kantinen i Gladsaxe Kommune, fik således seks måneder til at opnå licens til Svanemærket. Og der blev brug for alle seks måneder – plus lidt ekstra:

- Der er mange krav, der skal leves op til, så man er nødt til at give sin leverandør en rimelig frist til at leve op til dem, siger Mette Olesen, servicechef i Gladsaxe Kommune.

Markedsdialog gav unik bæredygtighed

Dialog med markedet er et gennemgående tema i alle tre cases – ikke mindst i Odense Kommune, hvor markedsdialogen var helt afgørende for resultatet. Det var nemlig ved at holde møder med leverandørerne forud for udbuddet, at Odense Kommune fik værdifuldt input, der i sidste ende betød, at kommunen fik mere bæredygtigt tøj af højere kvalitet – til en lavere pris end tidligere.

Miljømærkning Danmark lancerede de tre cases i forbindelse med IKA’s årskonference den 6.-7. februar 2018. Her blev de bl.a. delt ud på IKA’s dialogtorv, hvor de dannede grundlag for gode dialog om miljømærker og udbud. Hvis du også gerne vil læse de nye cases, kan du hente dem via linket nedenfor. Og du er naturligvis altid velkommen til at kontakte os, hvis du er i tvivl om, hvilke krav netop din kommune bør stille i et udbud. 

Læs de tre cases: 

Odense Kommune og De Forenede Dampvaskerier: Fokus på bæredygtighed gav billigere arbejdstøj 
Gladsaxe Kommune og Cheval Blanc: Tidsfrist og tæt samarbejde gav lækker svanemærket kantin
Københavns Kommune: Ny politik for miljømærkede indkøb