Er du på jagt efter et par grønne sko?

Selvom grøn ikke lige er din farve, kan dit valg af sko godt være grønt. Den svenske skoproducent Kavat har over 50 skomodeller i sortimentet, der er certificeret med det officielle miljømærke EU-Blomsten. Skoene lever dermed op til skrappe miljø- og kemikaliekrav, og heldigvis forhandler flere danske skobutikker også de miljømærkede sko.

Børnesko miljømærket_EU-Blomsten

Kravene til miljømærkede produkter og serviceydelser bliver regelmæssigt evalueret og skærpet på baggrund af den nyeste viden og udviklingen i markedet. Når kravene er revideret, skal producenterne dokumentere, at de nye krav er opfyldt, ellers mister de retten til at bruge mærket.

Nogle af de krav, der for nyligt er blevet strammet, er kravene for at miljømærke sko med EU-Blomsten. Og den svenske skoproducent Kavat har netop dokumenteret, at over 50 af deres modeller lever op til de nye, skrappere krav. De er nu certificeret med EU-Blomsten, og findes både til børn og voksne. På Kavats hjemmeside kan du se, hvilke modeller det drejer sig om.

Allerede i 2008 fik Kavat sin første licens til EU-Blomsten på sko. I dag, 10 år senere, har virksomheden fortsat fokus på miljøet, og hos Kavat er man stolte af at kunne opfylde de reviderede krav til miljømærket:

- Ved endnu en gang at opfylde EU-Blomstens krav indtager Kavat en ledende markedsposition. Vi ser os selv som den grønneste skoproducent i Europa, siger Magnus Ericson, adm. direktør for Kavat.

Kavats motto er ”Walk carefully on mother nature”, hvilket præger hele virksomheden. Kavats miljømærkede lædersko er garvet uden krom. De bliver produceret på Kavats egen fabrik i Travnik (Bosnien), som satser på fornybar energi i sin produktion. Skoene er desuden produceret med henblik på at kunne holde længe, for også på den måde at nedsætte miljøbelastningen.

- I en branche hvor mange virksomheder vil benytte sig af miljøbudskaber i deres markedsføring og hævde, at netop deres varemærke er det grønneste, har Kavat en markedsfordel. De har produceret sko, der lever op til EU-Blomstens krav, i ti år og viser dermed, at de har belæg for deres miljøargumenter, siger Jakob Waidtløw, konsulent hos Miljømærkning Danmark.Kort om sko med EU-Blomsten

  • Lever op til krav, der begrænser forureningen af vand og luft, når skoene bliver produceret.
  • Ingen brug af skadelige stoffer som ftalater, organiske tinforbindelser og pigmenter baseret på skadelige tungmetaller.
  • Ingen antibakteriel behandling med triclosan, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, eller nanosølv. Antibakterielle stoffer kan fremme væksten af resistente bakterier, og derudover er de nævnte stoffer skadelige for miljøet.
  • Ingen brug af PVC.
  • Skoene er kvalitetstestet for at sikre holdbarheden.